Ucraina a respins cererea Rusiei de a renunța la Mariupol. Termenul limită de predare a armelor, ignorat

Cătălina Burghelea 21.03.2022, 06:06
Ucraina a respins cererea Rusiei de a renunța la Mariupol. Termenul limită de predare a armelor, ignorat

Kievul a ignorat un termen limită dat de Moscova pentru ca forțele militare ucrainene să predea orașul Mariupol până la ora 05:00, ora Rusiei. Guvernul de la Kremlin a transmis că ar fi dispus să deschidă coridoare umanitare numai dacă oficialii ucraineni ar depune armele. Cu toate acestea, Ucraina a respins cererea și a promis că va continua lupta. Anunțul vine în timp ce oficialii din Mariupol au precizat că Rusia a atacat o școală de artă din oraș, unde se adăposteau aproximativ 400 de civili.

Ucraina respinge oferta Rusiei de a ceda orașul-port Mariupol

Ministerul rus al Apărării a cerut orașului asediat Mariupol să se predea, luni dimineață, până la ora locală 05:00 (03:00 GMT), o propunere pe care Ucraina a respins-o.

Potrivit agenției de presă de stat ruse Ria Novosti, Ministerul a declarat că va deschide coridoare umanitare pentru a permite civililor să plece până la ora locală 10:00 (08:00 GMT), dacă primește un răspuns scris la propunere.

Ultimatum ignorat de armata ucraineană

Generalul-colonel Mikhail Mizintsev, șeful Centrului Național pentru Managementul Apărării din Rusia, a afirmat că oficialii ucraineni locali s-ar confrunta cu un „tribunal militar” dacă nu sunt de acord cu termenii de capitulare.

În această dimineață, viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat că nu poate fi vorba de „nicio” capitulare.

„Am informat deja partea rusă despre acest lucru”, a spus Vereșciuk, pentru Ukrainska Pravda, potrivit BBC.

În schimb, oficialul ucrainean a cerut ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol.

Sâmbătă, Consiliul Local al orașului Mariupolul a acuzat Rusia că a dus ilegal „câteva mii” de locuitori în Rusia, cu forța.

Ce prevedea cererea guvernului rus

Federația Rusă a propus ca toate unităţile armate ucrainene să părăsească oraşul „fără arme şi muniţii pe ruta convenită cu Ucraina”. Guvernul de la Moscova a insistat asupra unui „răspuns oficial în scris” până la 5:00, ora Moscovei (02:00 GMT), luni dimineaţa. Armata rusă a trimis ucrainenilor o scrisoare de opt pagini.

Sute de mii de oameni nu pot pleca din Mariupol

Se estimează că aproximativ 300.000 de oameni încă se află în Mariupol. Proviziile aproape că s-au epuizat și ajutoarele umanitare au fost blocate. Locuitorii au suferit săptămâni de bombardamente și au stat fără energie electrică sau apă curentă.

Detaliile propunerii Rusiei au fost prezentate, duminică, 21 martie, de către generalul Mihail Mizintsev, care a evidențiat că Ucraina are termen limită până luni dimineața, la ora 05:00, ora Moscovei (02:00 GMT), pentru a-i accepta termenii.

Catastrofă umanitară teribilă

Conform planului, soldații ruși ar fi deschis coridoare sigure în Mariupol, pentru ca trupele ucrainene și „mercenarii străini” să dezarmeze și să părăsească orașul. După două ore, armata rusă a revenit cu detalii. Ar fi permis convoaielor umanitare cu alimente, medicamente și alte provizii să intre în siguranță în orașul-port, odată ce ucrainenii s-au predat.

Generalul rus Mizintsev a recunoscut că în Mariupol există o catastrofă umanitară teribilă, explicând că oferta le-ar fi permis civililor să plece în siguranță spre est sau vest.

Ca răspuns la oferta Moscovei, viceprim-ministrul Ucrainei a spus că Ucraina nu va înceta să apere Mariupolul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...