Motivul pentru care Dacian Cioloș respinge propunerea lui Ludovic Orban ca premier. ”Am vorbit serios”

Cristian Cojocaru 16.12.2020, 09:24
Motivul pentru care Dacian Cioloș respinge propunerea lui Ludovic Orban ca premier. ”Am vorbit serios”

Negocierile partidelor cu privire la noul premier par să nu se mai termine, asta după ce iarași se confruntă cu un blocaj. Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, respinge propunerea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier.

Dacian Cioloș respinge propunerea lui Ludovic Orban

Din cauza faptului că nu pot ajunge la un consens, negocierile care au avut loc marți seara între PNL, USR PLUS și UDMR au fost suspendate pentru a doua oară. Discuțiile urmează a fi reluate astăzi. Făcănd referire la ședința de marți seara, Dacian Cioloș a postat un mesaj care îi lasă clar de înțeles lui Orban că nu este dorit în funcție.

„Apropo de discuţiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România”, a scris Cioloş pe Facebook, marţi seară.

Marți seara, începând cu orele 20:00, Ludovic Orban a avut o întâlnire cu liberalii pentru a purta discuții pe baza mandatului de negociere cu USR PLUS și UDMR. Astfel, fostul premier se gândește din nou la funcția de premier, schimbând decizia anterioară, și anume propunerea celor de la PNL fiind Florin Cîțu, iar Dan Barna să ocupe funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă din cadrul USR PLUS să preia conducerea Camerei Deputaților.
Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă din cadrul USR PLUS să preia conducerea Camerei Deputaților.

Dan Barna are o propunere pentru conducerea Camerei Deputaților

Motivul acestei schimbări ar fi că Ludovic Orban respectă mandatul pentru negocieri  care i-a fost acordat prin vot în Biroul Politic Național al PNL, acela de a avea șefia Camerei Deputaților. În discuțiile cu privire la împărțirea funcțiilor între liderii celor trei formațiuni politice, s-a ajuns din nou la același blocaj. În urma discuțiilor de marți, Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă din cadrul USR PLUS să preia conducerea Camerei Deputaților.

Dacian Cioloș a fost atenționat de către UDMR și PNL că ieșirile publice nu trebuie făcute în mod individual, și acest lucru poate avea loc abia după ce, toate cele trei partide au ajuns la o hotărâre cu privire la structura coaliției de guvernare. Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR i-a reproșat că acest tip de afirmații nu se fac în mod public, la televizor.

Attila a mai adăugat că Uniunea nu a fost consultată cu privire la propunerea făcută, iar dacă se dorește întărirea încrederii în rândul partenerilor, lucrurile trebuie discutate direct cu ei, și nu prin mass-media. Orban a declarat că va comunica doar pe baza deciziilor în care s-a ajuns la un comun acord și că va evita comunicările individuale de poziții care sunt încă în curs de a ajunge la o hotărâre, potrivit adevarul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe