Motivul pentru care cercetătorii vor să construiască un buncăr pe Lună. De ce se tem aceștia

Nicu Stan 22.03.2021, 08:51
Motivul pentru care cercetătorii vor să construiască un buncăr pe Lună. De ce se tem aceștia

Motivul pentru care cercetătorii vor să construiască un buncăr pe Lună. De ce se tem aceștia, citiți în articolul de mai jos.

Oamenii de știință vor să construiască un buncăr pe Lună. Ce ar urma să adăpostească

S-a aflat motivul pentru care oamenii de știință vor să construiască un buncar tocmai pe luna, însă aceștia au o mare temere.

Cercetătorii vor să construiască pe Lună o arcă subterană, umplută cu milioane de semințe, spori, spermatozoizi și probe ADN din toate speciile Pământului. Acestea ar urma să fie ascunse într-o rețea de tuburi de pe Lună pentru a oferi o rezervă genetică a planetei, în cazul unui mare cataclism.

Luna ar putea sa adaposteasca viata de pe pamant
Luna ar putea sa adaposteasca viata de pe pamant

Cum se va numi arca de pe Lună

Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Arizona au propus o arcă, supranumită „poliță de asigurare globală modernă” pentru 6,7 milioane de specii de pe Terra, conservată criogenic și ascunsă în interiorul unor reţele de peșteri și tuneluri pe suprafața lunii, scrie CNN.

De asemenea, cercetătorii au anunțat că uriaşul seif ar putea proteja materialele genetice în eventualitatea „anihilării totale a Pământului„, care ar fi declanșată de o scădere majoră a biodiversității. Deocamdată, planul este unul foarte îndepărtat.

Anunțul cercetătorilor

Pământul este în mod natural un mediu volatil„, a declarat într-un comunicat cercetătorul Jekan Thanga, profesor de inginerie aerospațială și mecanică la Colegiul de Inginerie al Universității din Arizona.

Ca oameni, am avut o mare problemă în urmă cu aproximativ 75.000 de ani, cu erupția supervolcanică Toba, care a provocat o perioadă de răcire de 1.000 de ani și, potrivit unora, se aliniază cu o scădere estimată a diversității umane. Deoarece civilizația umană are o amprentă atât de mare, dacă s-ar prăbuși, ar putea avea un efect negativ în cascadă asupra restului planetei„, a mai spus Jekan Thanga.

Pe pământ există o astfel de arcă

Buncăre similare au fost făcute deja pe Pământ: Global Seed Vault găzduiește puțin sub 1 milion de probe de semințe și este situat pe o insulă îndepărtată din Svalbard, arhipelag situat între Norvegia și Polul Nord.

Într-o lucrare prezentată la începutul lunii martie, echipa de la Universitatea din Arizona arată că conceptul lor ar putea păstra viața de pe Pământ în cazul distrugerii planetei Pământ.

De ce depinde totul și de ce se tem cercetătorii

În plus, cercetătorii au anunțat că proiectul depinde de progresele în tehnologia crioterapică, pentru a fi crioconservate, semințele trebuie răcite la minus 292 Fahrenheit, în timp ce celulele stem trebuie păstrate la minus 320 Fahrenheit.

Marea temere a echipei este că la astfel de temperaturi, părțile metalice ale bazei ar îngheța sau sudura acesteia ar putea ceda.

O altă necunoscută a planului

O altă mare necunoscută este cum va afecta lipsa gravitației baza de semințe conservate sau cum să comunice cu o bază terestră. Specialiștii au descoperit o rețea de aproximativ 200 de tuburi sub suprafața lunii în anul 2013, formate de lavă în urmă cu miliarde de ani.

Cercetătorii cred că tuburile, care au diametrul de 100 de metri, ar putea oferi adăpostul perfect pentru prețioasa încărcătură trimisă pe Lună de către om.

Urmăriți Impact.ro și pe