Motivul pentru care anul 2021 va fi „un coșmar”. Specialiștii trag semnalul de alarmă, Europa e vizată

Andreea Bisinicu 13.01.2021, 20:43
Motivul pentru care anul 2021 va fi „un coșmar”. Specialiștii trag semnalul de alarmă, Europa e vizată

Motivul pentru care anul 2021 va fi „un coșmar”. Ce se întâmplă cu Ungaria și Polonia și care este poziția Uniunii Europene față de această situație. Pandemia de coronavirus a lăsat cicatrici adânci pe inimile oamenilor și a statelor influente din Uniunea Europeană. Specialiștii trag semnalul de alarmă, Europa e vizată.

Motivul pentru care anul 2021 va fi „un coșmar

Nu cred că mai e nevoie să explicăm de ce anul 2020 a fost un an foarte dificil pentru omenire. Din cauza pandemiei de coronavirus care a acaparat întregul mapamond și a făcut milioane de victime în toată lumea, specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că nici 2021 nu va fi un an atât de ușor precum ne-am dori să credem.

Covid-19, Brexit și masacrul politic internațional din anul trecut au lovit continentul și au amplificat tensiunile care au stricat Uniunea Europeană de ani de zile. Din păcate, aceste probleme rămân cu noi și în anul 2021. Fără discuții pandemice și despre Marea Britanie sau cu un președinte american la fel de anti-european ca Donald Trump, Bruxelles ar putea găsi, în cele din urmă, spațiu pentru a aborda probleme care au subminat blocul european de mult timp, chiar dacă acest lucru nu va fi ușor.

Într-o oarecare măsură, crizele din 2020 au mascat lipsa de unitate din cadrul Uniunii Europene. Pentru toate ambițiile înalte ale Bruxelles-ului de a se integra mai bine și de a deveni o forță globală de sine stătătoare, acesta se confruntă cu repetiții pe probleme care variază de la aderarea internă la statul de drept până la o strategie coordonată pentru tratarea cu China. Statul de drept este probabil cea mai imediată problemă de rezolvat.

Oficialii Uniunii Europene trag un semnal de alarma fata de urmarile pandemiei de coronavirus
Oficialii Uniunii Europene trag un semnal de alarma fata de urmarile pandemiei de coronavirus

Care este semnalul de alarmă pe care îl trag specialiștii UE

După luni întregi de negocieri, statele membre ale UE au convenit atât asupra unui buget pe termen lung, cât și asupra unui pachet de recuperare după pandemia de coronavirus, care costă aproximativ două miliarde de dolari. Națiunile care au fost cel mai afectate de pandemie au nevoie disperată de aceste fonduri. Cu toate acestea, Ungaria și Polonia au petrecut o bună parte din 2020 obiecționându-se la eliberarea acestor fonduri.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Guvernele conduse de Viktor Orban și Mateusz Morawiecki s-au opus ca fondurile să fie legate de respectarea statului de drept, ceea ce nu este surprinzător, deoarece ambele sunt cercetate pentru încălcări la nivelul Uniunii Europene. Acuzațiile aduse ambelor țări variază de la suprimarea criticilor guvernamentale până la subminarea independenței justiției.

„Ungaria și Polonia ar putea fi cele mai extreme cazuri. Dar multe alte națiuni au renunțat la libertățile civile în ultimii ani. Legarea directă a statului de drept la banii UE nu este în sine o idee proastă. Dar dacă mai mult de o națiune depășește granițele prin reducerea libertăților și subminarea judecătorilor, veți găsi inevitabil că aceste state se sprijină reciproc la nivelul UE, subminând totul”, a declarat Jakub Jaraczewski, ofițer juridic la Democracy Reporting International, potrivit CNN.

Lipsa de unitate între statele europene

Mai multe voci influente din Bruxelles au sugerat anterior aprobarea fondurilor de recuperare după COVID-19 fără Ungaria și Polonia, însă acest lucru poate naște o altă dispută în cadrul organizației și ar sublinia ipoteza conform căreia statele din UE nu sunt unite. Înainte de Brexit, nu doar Regatul Unit avea mișcări populiste care agitau să părăsească UE. După patru ani, partidele euro-sceptice europene nu mai caută să părăsească blocul, ci vor să-l preia.

„Este clar că electoratul nostru nu caută în prezent o ieșire din UE, așa că în schimb accentul nostru este să construim suficient sprijin euroskeptic pentru a-l îndepărta de dezastrul care se apropie de unitate din ce în ce mai strânsă”, spune Gunnar Beck, membru al Parlamentului European pentru partidul german de extremă dreapta Alternative für Deutschland, conform cnn.com.

S-a speculat mult timp că Bruxellesul va încerca să lege bugetul UE de statul de drept ca o modalitate de a aduce statele delincvente la călcâie.
Din păcate, încercarea de a face acest lucru în timpul unei pandemii și recesiunii ulterioare a consolidat impactul vetoului la care are dreptul fiecare stat membru. În acest caz particular, intransigența la Budapesta și Varșovia a condus în cele din urmă la un compromis la Bruxelles, în care ambele părți au dat teren, ceea ce în marea schemă a lucrurilor ar putea fi interpretat ca U.E. care se bazează pe unul dintre principiile sale cheie.

Urmăriți Impact.ro și pe