Ministerul Finanţelor publicase proiectul de Hotărâre de Guvern care stabileşte plafonarea temporară a tarifelor asigurărilor auto obligatorii (RCA) la nivelul maxim al tarifelor de la 1 martie 2022. Dar ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor RCA, iar mulți şoferi nu-şi vor mai face asigurare obligatorie.
Proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede plafonarea tarifelor RCA urma să fie discutat și aprobat în ședința din 24 martie, însă actul normativ a fost retras la cererea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care va trebui ca în perioada următoare să analizeze toate propunerile venite din partea industriei. ASF trebuie să modifice proiectul.
Brokerii, asiguratorii, dar şi transportatorii nu sunt de acord cu această plafonare a tarifelor RCA raportată la preţurile din martie 2022 şi spun că acestea, în foarte multe cazuri, sunt mai mari în comparaţie cu prețurile actuale. Aceştia mai susțin că această plafonare ar trebui făcută la tarifele de referinţă din februarie 2022.
„În urma lansării în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, au fost formulate observații privind conținutul acestuia. În acest context, s-a luat decizia analizării tuturor acestor observații în vederea elaborării unei variante revizuite a actului normativ, care să ajungă în dezbaterea Guvernului”, spune purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.
O propunere importantă a fost și cea venită de la Consiliul Concurenţei care susține că ar trebui să fie plafonate şi preţurile de la service-urile auto.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat la începutul ședinței că proiectul revizuit va fi pe agendă săptămâna viitoare, atunci când ASF îl va readuce la Guvern.
„Documentul a fost retras de ASF până la armonizarea tuturor opiniilor și argumentelor care au fost depuse odată cu punerea în transparență a proiectului de hotărâre de guvern”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Asigurătorii i-au trimis, joi, ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, un document în care susțin că proiectul de HG privind tarifele maxime la RCA „încalcă legislația UE, este lipsit de fundament economic și ambiguu, riscând să destabilizeze și mai mult piața de asigurări RCA, serios afectată de falimentele Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, City Insurance și de insolvența constatată a Euroins”.
Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost publicat în această săptămână pe pagina Ministerului Finanțelor și propune plafonarea pentru șase luni a tarifelor maxime RCA, la nivelul celor din martie 2022, pentru a preveni majorarea tarifelor la RCA, după intrarea în insolvență a Euroins, cel mai mare asigurator auto de pe piața românească.
Aproape 2,8 milioane de români au polițe RCA în vigoare la Euroins și toate aceste contracte rămân în vigoare până la expirare.