Moțiune simplă, împotriva ministrului Lucian Bode. USR și Forța Dreptei îi cer din nou demisia: „Cu ministrul Bode la JAI, România a înregistrat un eșec al actualei Coaliții”

Gabriela del Pupo 12.12.2022, 17:12
Moțiune simplă, împotriva ministrului Lucian Bode. USR și Forța Dreptei îi cer din nou demisia: „Cu ministrul Bode la JAI, România a înregistrat un eșec al actualei Coaliții”

USR și Forța Dreptei depun o moțiune simplă împotriva ministrului Lucian Bode după ce acesta a avut responsabilitatea de a negocia pe ultima sută de metri intrarea României în Spațiul Schengen. Moțiunea vine pe fondul unor serii de scandaluri legate de teza de doctorat a ministrului MAI sau a gafelor acestuia din comunicarea publică. Nu este pentru prima dată când Lucian Bode se află într-o astfel de situație iar acesta a afirmat că așteaptă această moțiune pentru a prezenta opiniei publice demersurile Ministerului până la votul din JAI.

Care sunt argumentele opoziției?

În urmă cu aproximativ o lună cele două partide au mai depus o moțiune împotriva ministrului Bode, aducând și argumentul negocierii intrării României în Schengen printre cele aduse pentru demiterea actualului ministru. Ludovic Orban identifică trei greșeli majore pe care le-ar fi făcut cei responsabili pentru negocierile pre-aderarea la Spațiul Schengen.

„Cu ministrul Bode la JAI, România a înregistrat un eșec al actualei Coaliții, un eșec al diplomației române, un eșec al lui Klaus Iohannis. Astăzi venim din nou cu o moțiune. Să plătească cine este responsabil pentru gravul eșec înregistrat. Nu a existat o consultare amplă cu toți miniștrii de interne pentru a se asigura că toate țările votează pentru aderarea României, această consultare trebuia să fie prealabilă procedurii de integrare în Schengen. Doi, nu s-a luat s-a luat decizia ca România să nu fie decuplată de Bulgaria, deși era clar pentru oricine că Olanda va vota împotriva aderării Bulgariei și implicit și împotriva României. Trei, autoritățile s-au încăpățânat să impună pe ordinea de zi a punctului cu votul pentru integrare, deși era clar la momentul începerii consiliului JAI că cel puțin două țări vor uza de dreptul de veto.”, a declarat Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei.

Nici Cătălin Drulă nu a fost mai puțin intransigent în ceea ce privește tragerea la răspundere a celor care au participat la negocierile dinainte de votul din JAI, care au decis să nu amâne votul deși semnalele nu duceau către o șansă de reușită a României de a obține majoritate. Acesta a mai precizat că președintele partidului european din care face parte USR va cere vor în Parlamentul European pe acest subiect.

„Responsabilul principal este la Cotroceni, Klaus Iohannis care nu are timp să vină în fața Parlamentului, în fața poporului, să dea explicații ci postează mesaje pe Facebook. Apoi, la nivel parlamentar, această majoritae a eșuat lamentabil, atât între PNL și grupul popularilor europeni (PPE), unde am văzut un soi de alba neagra.

Nu în ultimul rând, am depus o cerere de chemare a ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu la Ora Guvernului pentru a da explicații, nu scăpăm acest subiect din brațe, nu scapă de opoziția din Parlament, pentru este un eșec colosal al diplomației românești.”, spune Cătălin Drulă.

Cătălin Drulă critică proiectul de desființare SIIJ. „În această formă este o reînființare”
Cătălin Drulă critică proiectul de desființare SIIJ. „În această formă este o reînființare”

„Oricine încearcă să aducă în discuție o aderare mai devreme de 2025 nu înțelege mecanismele Uniunii Europene”

De altfel și europarlamentarul PMP Eugen Tomac a punctat astăzi într-o postare faptul că România nu va mai avea o șansă foarte curând în ceea ce privește procesul de aderare. Chiar dacă cei din Coaliția de Guvernare vehiculează termene pentru primăvara viitoare, Eugen Tomac spune că lucrurile nu sunt atât de ușor de programat pentru un nou vot în privința României.

„Oricine încearcă să aducă în discuție o aderare mai devreme de 2025 nu înțelege mecanismele Uniunii Europene. Pentru o revenire asupra subiectului acceptării României în Schengen e nevoie de un nouă decizie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Iar această decizie poate fi luată doar dacă țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene își propune să includă pe agendă extinderea spațiului Schengen, așa cum a făcut președinția cehă. Am studiat atent prioritățile Suediei la Președinția Consiliului UE. Nu există nicio referire la extindere, ci doar la protecția frontierelor existente și consolidarea mecanismului de evaluare a spațiului de liberă circulație Schengen.”, spune Eugen Tomac.

„Vă scriu însă, din păcate, pentru a-mi exprima profunda indignare față de votul dumneavoastră”

Lucian Bode a trimis o scrisoare deschisă omologului său austriac în care își arată dezamăgirea față de promisiunile nerespectate ale acestuia și modul în care a ales să îl sfătuiască pe Cancelarul Austriei să nu susțină intrarea României în Spațiul Schengen. Acesta a postat o versiune a scrisorii în limba română pe pagina sa de socializare. Lucian Bode este de părere că ministrul de Afaceri Interne din Austria nu a respectat o promisiune făcută României pentru a beneficia de capital politic înainte de alegerile din această țară.

Scrisoare deschisă adresată lui Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei
Domnule ministru,
Mărturisesc că speram să vă scriu această scrisoare în același spirit în care am scris omologilor mei din celelalte state membre UE, omologii mei și ai dumneavoastră, cei care au asigurat un demers corect și onest față de procesul aderării României la spațiul Schengen, cei care au efectuat analize temeinice, dar juste, cei care au înțeles că avem datoria de a ne îndeplini misiunea față de structurile pe care le reprezentăm, față de statele în a căror slujbă suntem și față de Uniunea Europeană, căreia cu toții îi aparținem și în ale cărei valori credem.
Vă scriu însă, din păcate, pentru a-mi exprima profunda indignare față de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spațiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezența colegilor noștri, îmi dădeați asigurări că sunteți „un prieten al României”, iar poziția dumneavoastră “nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncțional care nu trebuie extins cu niciun stat”.
Este o decizie nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală, care creează la nivelul UE prejudicii uriașe și un precedent periculos în actualul context geopolitic. Pentru că nu doar meritul României și al cetățenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar și valorile și principiile care ne ghidează la nivel european. Toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat o decizie arbitrară ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spațiului Schengen, iar argumentele pe care le-ați avut la finalul acestui proces pur și simplu nu au nicio legătură cu realitatea.

Domnule ministru,
Ați făcut un joc politic nedemn de o țară care are o tradiție politică așa de bogată și care este o democrație consolidată de atât de mult timp.
În întrevederea noastră din luna ianuarie m-ați asigurat de susținerea Austriei pentru aderarea la spațiul Schengen, iar în cadrul Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București, Austria și-a dat acordul pe o declarație comună în care toți membrii salutau susținerea aderării României la spațiul Schengen.
Nimeni nu a putut înțelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce v-ați schimbat fundamental poziția, în condițiile în care nu apăruse niciun element nou. Ați tratat românii și România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie și ilogică.
Îmi pare rău să vă spun, dar modul acesta de conduită și acțiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene.
Dumneavoastră știți, la fel de bine ca mine, că problema migrației pe care ați invocat-o nu poate fi imputată României. Au înțeles-o toate celelalte state membre, domnule ministru.
Ați reușit să stârniți revolta nu doar a românilor din Austria, dar și a propriilor cetățeni, care cunosc realitățile din teren și știu că e injust și imoral să pedepsiți milioane de cetățeni europeni folosindu-vă de argumente false.
România rămâne însă fermă și profund atașată obiectivului de aderare la spațiul Schengen, pentru care nu doar ministerul pe care îl conduc, ci și celelalte structuri implicate în procesul de aderare vor continua să lucreze cu aceeași determinare și aceeași încredere neclintită în valorile europene.
În încheiere, vă rog să le transmiteți tuturor celor din subordinea dumneavoastră, cu care am avut o bună colaborare, tot respectul meu și mulțumiri pentru efortul comun pe care îl facem pentru apărarea securității cetățenilor europeni. Cel puțin față de subordonații dumneavoastră și față de cetățenii care v-au acordat un vot de încredere, rămâneți, domnule ministru, cu o datorie morală. Pentru că pe minciuni și nedreptate nu se poate construi nimic măreț și durabil.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...