Momentul care l-a marcat pe viață pe Florin Piersic. Chiar și după opt decenii și-l amintește în lacrimi. „Ziua cea mai tristă a vieții mele”

Mihnea Tălău 27.01.2023, 11:40
Momentul care l-a marcat pe viață pe Florin Piersic. Chiar și după opt decenii și-l amintește în lacrimi. „Ziua cea mai tristă a vieții mele”

Astăzi împlinește venerabila vârstă de 87 de ani, prilej pentru întreaga Românie să îi ureze – La mulți ani! Simbol al culturii și cinematografiei românești, îndrăgitul actorul Florin Piersic descrie în cartea sa biografică, recent lansată – ”Viața este o poveste…” momentele marcante din viața sa, parcă desprinse din filme.

Drama care l-a marcat pe viață pe Florin Piersic

O tragedie, rememorată de artist, s-a petrecut pe când Florin Piersic avea 7 ani, sora lui Lucica a murit înecată, la vârsta de 15 ani, în Prut. Sora actorului încerca să salveze o altă colegă de la înec, însă nu a reușit să supraviețuiască, fiind găsită fără suflare de către familie.

”Îmi amintesc de ziua cea mai tristă a vieţii mele, când mama, smulgându-se de la brațul tatălui meu, s-a repezit la sicriul în care era Lucica noastră, găsită după patru zile de niște pescari, plutind pe apele nemiloase ale Prutului.

Încercarea ei de a o îmbrățişa mi-a rămas întipărită pe retină, într-un fel pe care nu-l pot povesti. Apoi, îmi amintesc de ziua în care, printr-un geam pe care curgeau lacrimile ploii de sfârșit de octombrie, am văzut-o pe Mama, în negru, coborând alături de tata dintr-o birjă.

În disperarea lor de a obține alinarea spirituală după pierderea Lucicăi, fuseseră plecați ceva vreme la București, timp în care eu rămăsesem în grija familiei Puha.

„A venit mama, au venit!”, am strigat. Era 1942, toamna. Pe scări, mama m-a luat în brațe și, cu lacrimi în ochi, mi-a spus: „Florinel, Lucica, nu mai vine.”

Motivul pentru care Florin Piersic a mers la cimitir chiar de ziua lui

De atunci, de la şase ani și câteva suspine, o țin minte parcă mereu la fel, ca pe o fetiță. Iertați-mă, dragilor, dar așa am văzut-o eu întotdeauna: o fetiţă tristă… bună, blândă, înţelegătoare, obosită, uneori veselă, cu haz, generoasă, vorbăreaţă, cu nişte ochi adânci, titrează click.ro.

”Omul care-și pune inima în palmă, dăruindu-v-o”

În cartea sa, Florin Piersic își spune povestea din adâncul sufletului, despre momente fericite sau, dimpotrivă, dureroase, așa cum este cel relatat mai sus, despre întâmplări nemaipomenite de la filmări, într-un balans continuu între plâns și râs.

”Vreau ca dumneavoastră, citind paginile cărții, să mă cunoașteți mai bine, nu doar ca pe actorul pe care cât de cât îl stiți, ci și ca pe omul care-și pune inima în palmă, dăruindu-v-o”, a declarat la lansarea cărții Florin Piersic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...