EXCLUSIV

Florin Piersic și-a lansat prima carte de memorii. „Viața este o poveste…”, vânzări-record la Târgul de Carte Gaudeamus

Alexandru Catalan 11.12.2022, 16:44

Cel mai iubit actor al românilor din ultima jumătate de veac, Florin Piersic, și-a lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, de la București, prima sa carte de memorii. Intitulată „Viața este o poveste…”, cartea a apărut la Editura Bookzone și s-a impus deja ca fiind un bestseller. Doar la Gaudeamus cei de la editură au pretins că au vândut integral primul tiraj și mare parte din următorul, avansând cifra de peste 15.000 de exemplare achiziționate de fani, fapt care a transformat cartea lui Florin Piersic în cea mai bine vândută din târg.

Cum și-a pierdut mustața în „Haiducii lui Șaptecai” cel mai iubit actor român din ultima jumătate de veac

La cei 86 de ani săi (va împlini 87, pe 27 ianuarie), Florin Piersic a ales să insereze în cele peste 350 de pagini ale cărții amintiri aproape exclusiv din viața sa profesională. Iar una de neuitat e legată de filmările peliculei „Haiducii lui Șaptecai”, produse acum mai bine de 52 de ani, când vedeta noastră nu avea decât puțin peste 30 de ani, fiind la prima vedere „ușor necopt” pentru rol.

Prezent la lansarea volumului a fost și Dan Negru. Vedeta Kanal D a declarat, în exclusivitate pentru Impact.ro, că se bucură că Florin Piersic va fi, de astăzi, și în bliblioteci, nu doar pe micul ecran.

„Mă bucur că mai tânărul meu prieten Florin e și în biblioteci de azi, nu doar pe ecrane. Știu cât de mult s-a implicat în carte, vorbeam uneori noaptea târziu la telefon si îmi spunea ca stă si scrie până spre dimineața”, ne-a declarat Dan Negru.

Își dorea enorm să joace un rol de cowboy

„De călărit, călăream. Nu mă întrecea nimeni dintre actorii noștri, în afară de Colea Răutu sau Ernest Maftei. Aveam capul făcut baniță numai la gândul că aș putea juca un cowboy autohton, într-un film adevărat. Revăzând cele trei fille, am zis de data asta cu voce tare: Haiduc trebuie să joc! Trebuie să-mi cadă mie în brațe un viteaz din ăsta! Nu e cowboy, dar e tot ceva asemnător, doar că e român de-al meu. Dar cine mă cheamă pe mine să-l fac?, descrie el așteptarea personală ce-l măcina.

Citiroul va descoperi cu entuziasm stilul unic al lui Forin Piersic, care a folosit în scrierea cărții acelși stil personal al oralității sa deosebite: „„De ce n-am eu fața lui Jean Marais?!”, așa îmi ziceam. Ăla arăta de parcă zici că e călcat de tramvai. Și nici bine nu „visam” eu la toate astea, că într-o zi pe care n-am s-o uit și nici nu vreau s-o uit vreodată mă oprește Cocea pe un coridor la Buftea și-mi zice. „Măi Florinele, când erai puștan la Satu Mare și tac-tu era medic de boi, familia mea era vecină cu a voastră, iar eu eram îndrăgostit de surioara ta Lucica, și o dată te-am luat în brațe și ai făcut pipi pe mine. Ce mai fac ai tăi? Tare aș vrea să-i văd”.

Iar după ce regizorul filmelor cu haiduci, Dinu Cocea, l-a lăsat să cread că că ar putea miza pe colaborarea sa, a venit și vremea în care a primit marera știre, cum că scenariul este „excelent”, că viitoarea peliculă se va numi „Haiducii lui Șaptecai”, iar pe personajul pe care Florin Piersic urma să interpreteze fuse botezat Anghel Șaptecai.

Cum s-a schimbat pentru acest rol pe care-l visase

Din nou, Florin Piersic inserează în carte un dialog extrem de supoms între el și Dinu Cocea:

„Nu prea ai tu față de om mâncat de sapă, lopată, sabie, flăcări, fum și femei. Degeaba, poți tu să stai și la ocnă, chestia asta vine cu timpul. Dar hai să facem o probă. Cu machiaj, cu părul mai lung, cu mustață, îți mai adăugăm câțiva anișori. Îți crește mustața? Crește, cum să nu crească. E adevărat că-i un fir, cinci minute pauză, iar un fir, dar oricum nu-i chiar mărar. Îl punem pe machiorul Vodă să-mi facă o mustăcioară babană și se înghite figura”.

Iar Dinu Cocea a acceptat pariul. Iar inegalabilul Florin Piersic a intrat în pielea personajului.

Florin Piersic si-a lansat prima carte de memorii. „Viata este o poveste…”, vanzari-record la Targul de Carte Gaudeamus
Sursa foto: Bookzone/Facebook

S-a schimbat chiar pentru rol, după cum singur povestește în carte:

„Merg la Buftea, asta după ce uitasem că sunt pe lume prăvălii cu pâine, prăjituri, deci nemâncat, încercănat, nebărbierit, ținându-mă de mobile. Intru în sala de machiaj unde toți mă filează, întrebându-mă în șoaptă, ca la priveghi. „Ce-i cu tine, Florinache? Și-a murit cineva? Nu. Vreau să-l joc pe Șaptecai!””

În cele din urmă, puțin înaintea debutului filmărilor va fi primit de la machiaj și trei-patru mustăți, pe care le păstra în buletin, care pe vremea aceea arăta total diferit de cartea de identite de azi, ca să nu le piardă.

Momente de haz nebun la filmările unei scene de dragoste cu Marga Barbu

În film urma să joace și o scenă de dragoste cu Marga Barbu, care o juca pe eroina principală feminină, Anița. Cei doi erau întinși pe un braț de fân sub un măr.

Regizorul îi va fi dat ultimele indicații:

„Aici nu aveți vorbe. Ea stă pe brațul tău stâng, iar tu Florin o iei ușurel la pupat. Cred că nu este cazul să repetăm, că la asta bănuiesc că vă pricepeți amândoi. Și apoi mi-e frică că, dacă o luați în serios, vă mozoliți prea tare și vă stricați machiajul!”.

Toate bune și frumoase, însă puțin mai târziu se aude vocea gravă a regizorului:

„Stooop!!!”. La care Florin Piersic ripostează și spune: „Ai înnebunit, bă bătrâne, acum când era mai natural, mai veridică scena, când abia mă încălzisem, acum dai tu stop?”.

Ceea ce va auzi va fi un lucru memorabil: „Stai așa, că nu mai ai mustață”. Nedumerit, Piersic se trezește întrebând cu voce puternică: „Dar unde e?”. La care partenera sa, Marga Barbu, calmă, zâmbitoare și nevinovată va adăuga câteva cuvinte: „Uite, e aici, la mine în gură”.

După acea secvență Florin Piersic va fi păstrat mustața buclucașă doar între paginile propriului buletin, mizând exclusive pe cea naturală.

Urmăriți Impact.ro și pe