Cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Toată lumea credea că e în California, dar adevărul e cu totul altul

Ana Ionescu, Cristi Ionică 26.05.2021, 09:23
Cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Toată lumea credea că e în California, dar adevărul e cu totul altul

Toată lumea credea că în California este cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Noi cercetări au scos însă la iveală adevărul despre cea mai călduroasă zonă din lume.

Care este, de fapt, cel mai fierbinte loc de pe Terra

Până acum se credea că Valea Morții, din California, este cel mai fierbinte loc de pe Pământ, cu un record de temperatură de 56,7 grade Celsius. Se pare însă că aceasta este doar căldura aerului, iar noi cercetări privind cele mai extreme temperaturi de suprafață ale Pământului au arătat că deșertul iranian Lut (Dasht-e Lut) și deșertul Sonora din America de Nord sunt cele mai fierbinți locuri de pe Terra.

Conform datelor înregistrate în ultimele două decenii, în aceste regiuni temperatura poate ajunge uneori și până la 80,8 ° C. În deșertul Lut a fost înregistrată cea mai mare temperatură de pe suprafața pământului între anii 2002 și 2019. Potrivit specialiștilor, în aceasta zonă de deșert au fost înregistrate frecvent temperaturi extreme, iar cercetătorii spun că aceste valori termice foarte ridicate s-ar datora faptului că zona se află situată între munți, iar aerul cald este captat deasupra dunelor, în special în părțile acoperite de roca vulcanică neagră, potrivit Science Alert.

Cel mai fierbinte loc de pe Pamant. Toata lumea credea ca e in California, dar adevarul e cu totul altul
Deșertul iranian Lut (Dasht-e Lut) și deșertul Sonora din America de Nord sunt cele mai fierbinți locuri de pe Terra

Deșerturile Lut și Sonora, recorduri de temperaturi

Un studiu anterior, publicat în 2011, a arătat că deșertul Lut este cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Între anii 2004-2007 și 2009, în această zonă au fost înregistrate temperaturi-record. În 2005 a fost înregistrată o temperatură de 70,7 grade Celsius, iar autorii studiului spun că această cifra a fost la acea dată subestimată. Conform ultimelor cercetări realizate de NASA, cu ajutorul unor sateliți performanți, ce permit o detectare mai bună a temperaturilor, valorile termice din deșertul Lut sunt în realitate mai mari cu 10 grade Celsius decât s-a crezut până acum.

De asemenea, în deșertul Sonora, care se afla la granița Statelor Unite și a Mexicului, temperaturile ajung la valori extreme, pentru că este poziționat într-o zonă ocolită de ploi, la altitudine joasă, iar aerul are puține șanse să se ridice și să se răcească.

Care este cel mai rece loc de pe Terra

Noi cercetări au reușit să stabilească și care este cel mai rece loc de pe Pământ. Astfel că Antarctica a bătut recordul, înregistrând o temperatură minimă de -110,9 grade Celsius, cu 20 de grade mai scăzută decât estimările anterioare. Lumina soarelui nu ajunge foarte bine în aceasta zonă, iar razele sunt reflectate înapoi în atmosferă de zăpadă și gheață. Totodată, vântul puternic și sistemul de presiune joasă contribuie la scăderea temperaturii la suprafața Antarcticii.

Urmăriți Impact.ro și pe