Modificări importante pregătite pentru Codul rutier 2022. Toți șoferii trebuie să le cunoască în cazul unui accident

Stan Filon 05.07.2022, 14:48
Modificări importante pregătite pentru Codul rutier 2022. Toți șoferii trebuie să le cunoască în cazul unui accident

Din luna aprilie a anului 2022, contestația contravențiilor nu mai trebuie făcută exclusiv la judecătoria pe raza căreia a fost săvârșită aceasta, ci poate fi făcută și la judecătoria din localitatea de domiciliu al contravenientului. Șoferii au așteptat cu sufletul la gură aceste modificări, care îi scuteau de drumuri inutile, însă au constatat cu amar că în cazul lor nu se aplică. Șoferii sunt obligați și în prezent să conteste amenda primită la judecătoria de pe raza localității unde a fost scrisă amenda. Parlamentarii vor să vină cu noi modificări, de data aceasta la Codul Rutier.

Modificări importante pregătite pentru Codul rutier 2022

Așadar, șoferii nu au fost prinși în categoria celor care pot contesta amenzile la judecătoria de pe raza domiciliului unde locuiesc, însă  parlamentarii vor să rezolve această problemă, după ce au depus o propunere legislativă care să modifice Codul Rutier. Dar de ce nu se aplică aceeași regulă și în cazul contravențiilor rutiere?

Ei bine, Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a venit cu explicații de ce legea nu a putut fi aplicată începând cu luna aprilie, așa cum se așteptau toți șoferii din România.

Modificari importante pregatite pentru Codul rutier 2022
Modificari importante pregatite pentru Codul rutier 2022

Șoferii nu pot, momentan, să conteste amenzile rutiere primite în țară la judecătoria din orașul lor

„Legea 107/2022, prin care s-a stabilit modificarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, reprezintă cadrul general în materie, pe când normele privind domeniul circulației pe drumurile publice sunt prevazute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care reprezintă cadru normativ special în materie, prevederile acesteia aplicându-se cu prioritate”, după cum a precizat Poliția Rutieră pentru avocatnet.ro.

Așadar, în prezent, în conformitate cu actualele prevederi ale Codului rutier, „împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

Pentru a remedia această situație și pentru a da posibilitatea șoferilor de a contesta sancțiunile rutiere și la judecătoria de domiciliu, nu doar la cea în raza căreia a fost primită sancțiunea, senatorii au acum în dezbatere un proiect de lege ce vizează modificarea Codului rutier în acest sens.

Urmăriți Impact.ro și pe