Schimbare majoră, gata cu tribunalul. Amenzile vor putea fi contestate printr-un formular

Nicu Stan 11.09.2021, 07:56
Schimbare majoră, gata cu tribunalul. Amenzile vor putea fi contestate printr-un formular

Schimbare majoră, gata cu tribunalul. Amenzile vor putea fi contestate printr-un formular. Vestea este una bună pentru că petenții vor putea renunța la serviciile unui avocat dacă nu și-l pot permite. Mai multe amănunte, în articolul de mai jos.

Contestarea amenzilor de până în 10000 de lei se va face multmai ușor. Nu va mai trebui să mergi la tribunal

Contestarea în instanță a amenzilor ar urma să se facă mult mai ușor, petenții având astfel posibilitatea să renunțe la serviciile unui avocat, în acele cazuri în care nu au posibilitatea să plătească onorariul.

Modificarea urmează să se facă după ce un grup de parlamentari PNL a inițiat un proiect de lege pentru simplificarea considerabilă a procedurilor legate de constestarea în instanță a amenzilor contravenționale, urmând să fie introdus un formular standard de inițiere a acțiunii în justiție.

Judecatorul ar putea dispune citarea partilor, in cazuri exceptionale
Judecatorul ar putea dispune citarea partilor, in cazuri exceptionale

Măsura ușurează și activitatea instanțelor

De asemenea, formularul ar urma să ajute persoanele care nu au cunoștințe juridice minime sau nu își permit din punct de vedere financiar să apeleze la serviciile unui avocat pentru a contesta o amendă. În plus, măsura ar ușura activitatea instanțelor, întrucât întreaga procedură de soluționare s-ar derula în scris, fără a mai fi nevoie de citarea părților.

Proiectul de lege inițiat de parlamentarii PNL stabilește o procedură nouă de contestare a amenzilor contravenționale cu o valoare mai mică de 10.000 de lei. În acest fel, Ministerul Justiției ar trebui să facă un formular standard de contestare care va trebui completat în mod obligatoriu de către petenți.

Ce prevede proiectul de lege

”Odată cu formularul de plângere contravențională se depun ori se trimit și copii de pe înscrisurile de care contravenientul înțelege să se folosească și se indică dovezile de care petentul înțelege să se folosească.

În cazul în care informațiile furnizate de contravenient sau, după caz, de persoana care a făcut plângerea nu sunt suficient de clare sau sunt inadecvate, ori formularul nu a fost completat corect, contravenientului i se vor comunica în scris lipsurile, instanța acordând acestuia posibilitatea să completeze sau să rectifice formularul ori să furnizeze informații sau înscrisuri suplimentare, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării”, prevede proiectul de lege.

Ce va face instanța

Dacă formularul este completat corect, instanța îl trimite instituției care a aplicat amenda, care trebuie să completeze, la rândul ei, un formular tipizat de răspuns, însoțit de mențiunile scrise pe care le socotește necesare pentru soluționarea cauzei.

În acest fel, în viitor nu va mai fi obligatorie citarea părților în fața instanței, procedura derulându-se în scris, în camera de consiliu.

Judecătorul va decide

”Se păstrează, însă, posibilitatea judecătorului ca, în funcție de complexitatea și circumstanțele cauzei, să dispună citarea acestora”, se spune în expunerea de motive a legii.

De asemenea, soluționarea contestației ar urma să vină la maxim 30 de zile după ce ambele părți depun înscrisurile necesare.

Plângerea contravențională, un efort dificil

”Având în vedere multitudinea de acte normative care reglementează contravenții și faptul că marea majoritate a cetățenilor nu dețin cunoștințe juridice, redactarea unei plângeri contravenționale poate fi un efort dificil și inaccesibil pentru aceștia, mai ales dacă valoarea amenzii contravenționale este redusă, iar persoanele în cauză nu își permit angajarea unui avocat. Justiția trebuie să rămână accesibilă, transparentă, iar accesul să fie unul efectiv”, mai arată inițiatorii proiectului de lege.

Urmăriți Impact.ro și pe