Modificări importante pentru universități. Ministrul Educației a făcut anunțul

Ana Anitoiu 08.04.2022, 17:46
Modificări importante pentru universități. Ministrul Educației a făcut anunțul

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, modificări importante pentru universități. Studenții nu vor mai fi nevoiți să facă un compromis renunțând la o latură a pregătirii lor ce i-ar putea ajuta în carieră, în contextul în care facultățile vor scăpa de birocrația ce le împiedica să facă o astfel de schimbare.

Ce modificare a anunțat Ministrul Educației pentru universități

Mai exact, potrivit lui Sorin Cîmpeanu, va fi extinsă autonomia universitară referitoare la înlăturarea birocraţiei atunci când se dorește acreditarea unor programelor de studii combinate. De exemplu, geografie-istorie sau chimie-biologie. Astfel, studenții care își doresc o dublă specializare o vor putea obține.

Ministrul Educației a precizat că modificarea va face parte dintr-un proiect al unei legi noi a învățământului superior. Sorin Cîmpeanu a mai spus că este un moment unic pentru mediul universitar și că este nevoie de această schimbare.

„Este un lucru de care universităţile române au nevoie, este un lucru care se discută la fiecare întâlnire a ministrului Educaţiei şi ministrului învăţământului superior din Uniunea Europeană.

Este un lucru general acceptat că universităţile sunt şi trebuie să îşi monitorizeze rolul al dezvoltării regionale şi naţionale. Obiectivele universităţilor sunt multiple şi pentru asta au nevoie de o deschidere a autonomiei universitare, inclusiv din perspectivă financiară”, a spus ministrul Educaţiei.

Modificari importante pentru universitati. Ministrul Educatiei a facut anuntul
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Sorin Cîmpeanu, explicații despre modificarea din învățământul universitar

De asemenea, ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat că această schimbare este necesară în România, pentru că, de exemplu, sunt situații în care este nevoie de o dublă calificare, în special pentru profesorii din învățământul preuniversitar.

„În momentul de faţă avem mult prea puţini profesori pregătiţi pentru a avea o dublă specializare. În acest fel putem să susţinem universităţile fără să mai treacă printr-un proces de acreditare atunci când vor să pună laolaltă două programe precum chimie-biologie sau chimie-fizică sau matematică-fizică, sau geografie-istorie.

Dacă universitatea românească are programe acreditate iar atunci când vrem să le punem laolaltă să nu treacă printr-un întreg proces birocratic pentru a acredita noul program rezultat prin integrarea a două programe de studii. Vom consolida autonomia universităţilor în aşa fel încât în învăţământul preuniversitar să avem acea resursă umană de care ştim cu toţii că avem nevoie”, a spus ministrul Educaţiei.

La sfârșitul lunii martie, Sorin Cîmpeanu a anunțat că universitățile vor putea preda online începând de anul viitor. Pentru ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat trebuie ca ARACIS să elaboreze standarde de calitate ce să prevadă ponderea lor diferențiat în funcție de domeniul de studiu și de ciclurile de studii licență, master sau doctorat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...