Ministrul Educaţiei, anunţ important pentru studenţi. Universităţile vor putea preda online

Ana Anitoiu 26.03.2022, 15:26
Ministrul Educaţiei, anunţ important pentru studenţi. Universităţile vor putea preda online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că universităţile din România vor putea preda online, începând de anul viitor. Oficialul a declarat că Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) trebuie să elaboreze standarde de calitate înainte ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat.

Ministrul Educației, despre cursurile universitare online

Potrivit ministrului Educației, primul pas pentru digitalizarea cursurilor online este inițierea unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG). Acesta va redefini forma de organizare cu frecvență. În prezent, ea presupune întâlnirea „nemijlocită” a studenților cu cadrele didactice și de cercetare în spațiul universitar.

Ministerul Educațiie va propune prin OUG ca în definiția cursurilor „cu frecvență” să fie cuprinse și activități desfășurate prin intermediul resurselor electronice, informatice și de comunicații specifice.

Sorin Cîmpeanu a precizat că ulterior, ARACIS trebuie să elaboreze standardele de calitate ce să prevadă ponderea lor, diferențiat pentru formele de organizare cu frecvență, cu frecvență redusă și la distanță și în funcție de domeniul de studiu și de ciclurile de studii licență, master sau doctorat.

„ARACIS are disponibilitatea să facă aceste eforturi astfel încât standardele să fie aprobate într-un termen de 90 de zile. Asta înseamnă jumătatea lunii iulie. La jumătatea lunii iulie, semestrul II al acestui an universitar va fi încheiat”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit Edupedu.ro.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Ministrul Educatiei, anunt important pentru studenti
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Motivul pentru care s-a așteptat un până la decizia permiterii digitalizării cursurilor universitare

Anul trecut, ministrul Educației a spus că este necesar ca ARACIS să schimbe standardele de autorizare astfel încât să fie permisă regândirea digitală a cursurilor și după pandemia de coronavirus. Întrebat despre motivul pentru care a așteptat un an ca să modifice Legea educației în sensul permiterii desfășurării cursurilor universitare online, Sorin Cîmpeanu a spus că este vorba despre o „decizie de oportunitate”.

Ministrul Educației a precizat că această decizie are consecințe foarte importante asupra întregului sistem de învățământ superior și necesită o analiză foarte atentă.

„Riscurile se referă la calitatea învățământului superior și la relevanța calificărilor oferite de învățământul superior pe piața muncii. Riscurile se referă la condițiile clar definite de Directiva 36 prin care sunt reglementate unitar la nivel european o serie de calificări.

Pe cale de consecință, deciziile nu pot fi luate fără o analiză aprofundată într-un sistem de învățământ superior care e puternic conectat la spațiul european al învățământului superior, fie numai și prin faptul că Directiva 36 are exigențe comune pentru orice stat european”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Oficialul le-a comunicat universităților răspunsul Curții de Conturi referitor la finanțarea cursurilor universitare online după încheierea stării de alertă. Răspunsul arată că atât timp cât nu există derogări, această finanțare nu este legală.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că nu există standarde pentru învățământul online la nivel european. Situația este diferită de la stat la stat. Concluzia comună a fost că predarea online aplicată fără a avea toate condițiile îndeplinite, în orice stat din Europa, a generat „adevărate catastrofe educaționale”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...