Modalitatea prin care Securitatea a vrut să se infiltreze în biserici. Un pastor a dezvăluit tot adevărul

Elena Avramescu 10.06.2021, 17:08
Modalitatea prin care Securitatea a vrut să se infiltreze în biserici. Un pastor a dezvăluit tot adevărul

Securitatea a vrut să se infiltreze în biserici. Astfel că un pastor din Călan a descris modul în care oficialii Securităţii au vrut să îl racoleze ca informator, dar și ce „beneficii” au fost oferite. Pastorul Ioan Gagea a descris, în volumul său „Jurnalul unui slujitor”, felul în care reprezentanţii Securităţii au dorit să îl racoleze ca informator. Într-o zi din anul 1981, Ioan Gagea a fost chemat în biroul unui securist care se ocupa şi de Cultele Religioase.

Securitatea a vrut să se infiltreze în biserici

Colonelul Iacob mi-a spus că a avut în zonă un om de legătură şi acest om a ajuns la închisoare pentru nişte fapte imorale care le pedepseşte codul penal. Acum are nevoie de un alt om ca să lucreze ca informator şi că el, colonelul Iacob, a ajuns la concluzia că eu sunt omul potrivit, pentru că sunt tânăr, inteligent şi am priză la popor, a declarat pastorul, citat de cerculculturalcalan.ro.

La scurt timp, oficialul Securităţii i-a prezentat, pe scurt modul de colaborare şi „beneficiile” acesteia.

Va trebui să semnaţi un angajament că lucraţi pentru noi, veţi primi un nume de cod secret, iar sub acest nume veţi lucra pentru noi. Ne întâlnim în fiecare zi de luni la o casă conspirativă sau la un apartament. Ne aduceţi informaţii despre activitatea credincioşilor pe care îi păstoriţi, despre colegii de serviciu şi despre străinii cu care intraţi în contact. Informaţiile preţioase sunt plătite. Noi plătim informaţiile după valoarea lor între 500 lei şi 1.000 lei pe lună, iar în fiecare zi de luni când veniţi la întâlnire cu noi veţi fi plătit. La serviciu aranjăm noi ca să fiţi pontat, a spus pastorul, citat de centrulculturalcalan.ro.

Securitatea a vrut sa se infiltreze in biserici

În plus, Ioan Gagea a refuzat să colaboreze cu oamenii Securităţii, astfel că i-a răspuns tăios colonelului.

Domnule colonel, dumneavoastră plătiţi foarte slab, luda pentru vânzarea Domnului Isus Hristos a primit 30 de arginţi apoi a avut mari remuşcări de conştiinţă şi s-a spânzurat. Totuşi a fost o sumă mare că s-a putut cumpăra un ogor ca loc de înmormântare pentru străini cu suma primită pentru vânzarea Domnului Hristos. Domnule colonel, nu aţi găsit omul potrivit. Eu sunt păstor de oameni şi de suflete, eu nu o să-mi vând niciodată fraţii, colegii şi neamurile şi nici chiar pe vrăjmaşi. Oricum sunt informat cum lucraţi pentru tot restul vieţii: angajament, nume de cod, casă conspirativă, plată pentru trădare. Nu vă pierdeţi timpul cu mine. Eu nu o să fac lucrul acesta niciodată. Căutaţi-vă oameni slabi de înger pe care îi puteţi manipula. La revedere, a mai spus pastorul în cartea sa.

Sursă toto: cerculculturalcalan.ro

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI