SPECIAL

Moartea lui Ioan Luchian Mihalea, creatorul fenomenului Song, a zguduit din temelii societatea românească. Secretul bine ascuns de regimul Ceaușescu

Dan Mlădinoiu 19.10.2022, 12:40
Moartea lui Ioan Luchian Mihalea, creatorul fenomenului Song, a zguduit din temelii societatea românească. Secretul bine ascuns de regimul Ceaușescu

Compozitor, cântăreț și dirijor, conducător al renumitului grup SONG și realizator de emisiuni tv, Ioan Luchian Mihalea s-a născut la 15 decembrie 1951. Oanţă, așa cum era alintat de către apropiaţi, a rămas orfan de mic, fiind crescut de o mamă adoptivă. A absolvit Conservatorul din Bucureşti și a devenit unul dintre cei mai importanți și iubiți artiști ai regimului Ceaușescu.

Tragedia

Spre deosebire de mulți dintre colegii săi de breaslă, nu a interpretat niciodată piese de slavă dedicate „conducătorului iubit”.  A evitat mareea de osanale, o obișnuință pe atunci Mihalea a dirijat Song și Mini Song, cântând colinde pe scena Ateneului Român deși în ambele grupuri erau copii de securiști. Îi identificase, dar nu îi păsa, își făcea numărul cu dezinvoltură.

Pe 9 noiembrie 1993, noaptea, în apartamentul său din Drumul Taberei, cântărețul și compozitorul Ioan Luchian Mihalea, creatorul și dirijorul faimosului cor „Song”, era ucis de către doi inși pe nume Nelu Florian Gavrilă, zis Bobiță, și Ionel Păun, scopul asasinatului fiind jaful. De la Revoluție încoace, a fost prima și ultima crimă, în care o vedetă de talia lui Mihalea era victimă.

Mai devreme, de la război, până în 1989, doar uciderea Mihaelei Runceanu, în circumstanțe asemănătoare, a mai stârnit o asemenea amploare. Totuși, dacă șlagărele Mihaelei Runceanu se mai cântă și acum, peste numele atât de popularului artist s-a așternut o totală amnezie, ca și, din nefericire, peste cântecele corului ce făceau furori acum trei-patru decenii.

Dintr-un singur motiv. Odată cu asasinarea sa, a ieșit la iveală cel mai mare secret din viața artistului. Ioan Luchian Mihalea era homosexual, iar unul dintre asasini îi fusese partener. Societatea românească nu era pregătită, în acel timp, pentru o astfel de dezvăluire.

Ioan Luchian Mihalea, creatorul fenomenului Song
Ioan Luchian Mihalea, creatorul fenomenului Song

Cazul în sine a devoalat fenomenul gay în România

Moartea lui Mihalea a declanșat, după Revoluție, o furtună de discuții deschise public, despre homosexualitate. Era pentru întâia oară când era pusă pe afiș tema despre grupurile de gay, cu atât mai mult pentru că victima era un nume sonor, atât de admirat în România acelei vremi.

„Ioan Luchian Mihalea a fost iubit de tinerii intelectuali. Grupul „Song”, corul lui, a făcut parte din ceea ce a însemnat mișcarea studențească, în toate formele ei, inclusiv dizidența, prin transmiterea unor mesaje, prin intermediul spectacolelor de la sala Casei de Cultură a Studenților Grigore Preoteasa, până la Teatrul de Vară din Costinești și amfiteatrele din Iași, Cluj, Timișoara, Brașov și alte mari centre universitare. „Cazul Mihalea, dincolo de crimă, a deschis o serie de tot felul de subiecte care n-ar fi ajuns de interes național dacă n-ar fi fost vorba de o victimă atât de cunoscută”, puncta jurnalistul Alecu Racoviceanu.

Homosexualitatea era pedepsită cu închisoarea

În speță, spune Alecu Racoviceanu, a început să se discute despre cum decurge traiul unei familii în care unul dintre soți are și înclinații gay. S-a dat startul dezbaterii despre ce risca, în 1993, un om care se angrena într-o relație homosexuală, pentru că, în acea perioadă, articolul 200 din Codul Penal rămăsese nemodificat față de forma sa comunistă, practic pedepsindu-se orice relație de tip homosexual cu închisoare cu executare. Șocul opiniei publice a determinat abrogarea menționării din justiție.

Un articol de lege care pedepsea dublu

Este clar că polițiștii cunoșteau bine că în mediile homosexuale se petrecea o infracțiune gravă care, de cele mai mult ori, rămânea nepedepsită, fiind trecută sub tăcere de către victimă. Totuși, cum se derulau lucrurile, ce se întâmpla, de fapt? Un gay își căuta parteneri din mediile sărace, pentru că, de frica închisorii, mulți tineri chiar dacă se simțeau atrași de o asemenea relație o refuzau.

Atunci se apela la relații plătite, cu bani sau răsplătite cu diverse cadouri. Acest gen de relație deschidea casa unui homosexual cu bani pentru tâlhari. Ei acționau în voie pentru că, de frica pușcăriei, victima nu-i reclama. Legea era astfel întocmităd încât relația homosexuală era pedepsită chiar dacă tu erai depistat ca victimă a unui jaf.

Ancheta criminalistică în cazul Mihalea

Polițiștii, un procuror de caz și un medic erau prezenți la locul tragdiei. Doctorul observă că era întuneric pe hol.  Cere un scaun, se urcă pe el și constată că becul din tavan fusese deșurubat. De acolo s-a recoltat prima amprentă ce avea să ducă la prinderea criminalilor. Apoi, au văzut, în locuința complet răvășită, niște zgârieturi în partea de jos a unui perete.

Părea că cineva a lovit zidul cu ceva ascuțit. La o examinare rapidă a trupului au observat că Mihalea fusese lovit în cap cu un obiect de asemenea natură. Atunci au înțeles că artistul căzuse și au dedus că, în timp ce-l lovea, ciudata armă a lovit și peretele. După prinderea celor doi asasini a fost găsită și arma crimei, un ciocan de lipit (letcon) pe care cei doi ucigași îl aveau atunci la ei.

Argoul folosit de homosexuali

„Într-un limbaj sub acoperire, tinerii recrutați în felul acesta erau numiți „trufandale”. În dezbaterile de după acest caz a reieșit, practice că acești oameni au fost duble victime. Și ale tâlharilor și ale sistemului care îi pedepsea”. Iar dacă „recruții” erau porecliți „trufandale”, cei care îi agățau, pe bani sau alte recompense, erau denumiți, tot în idiomul lor, „balconari”, din motive care nu e cazul să fie explicate”, declara Racoviceanu.

Pentru că publicul larg nu era dispus să accepte o discuție despre orientarea sexuală a unui idol cum era Mihalea, acesta a căzut în uitare, spre deosebire de cântăreața Mihaela Runceanu, care a avut un sfârșit asemănător, din care lipsea aspectul gay.

Ioan Luchian Mihalea, creatorul fenomenului Song
Ioan Luchian Mihalea, creatorul fenomenului Song

Filmul omorului cu premeditare

Bobiță, cum i se spunea lui Nelu Florian Gavrilă, avea o relație cu părintele Songului. În casă s-a găsit o fotografie a lui. El a declarat, la un moment dat, că-l adusese pe Ionel Păun, celălalt criminal, să i-l prezinte pe post de „trufanda”. Numai că Mihalea le-a vorbit urât, a vrut să-i dea afară. Atunci și-au pierdut cumpătul și s-au luat la bătaie.

Firesc, au încercat să ascundă premeditarea. L-au lovit cu pumnii și letconul. Pe urmă, de frica unei evidențe, au luat un cablu electric de la un video sau televizor. I l-au înfășurat în jurul gâtului și l-au sugrumat pe Mihalea apăsându-i pieptul cu bocancii. Avea 42 de ani. Drama s-a petrecut la 29 noiembrie 1993.

Asasinii au fost prinși după 44 de zile de la comiterea omorului. Anchetatorii au ajuns la concluzia că la uciderea artistului au participat ambii tâlhari. Dosarul a fost rapid soluționat, iar Nelu Florian Gavrilă și Ionel Păun erau condamnați la închisoare pe viață. Ulterior au fost eliberați. Gavrilă în anul 2015 și Păun în 2016.

Dan Mlădinoiu

Urmăriți Impact.ro și pe