Moartea a doi șoferi de TIR români a declanșat un scandal mare în Belgia. Acuzații pentru guvernatorul provinciei Liege

Ioana Bucur 04.03.2022, 16:19
Moartea a doi șoferi de TIR români a declanșat un scandal mare în Belgia. Acuzații pentru guvernatorul provinciei Liege

Un accident cumplit a luat două vieți pe o șosea din Europa. Moartea a doi șoferi de TIR români a declanșat un scandal uriaș în Belgia, ținta criticilor fiind modul în care au acționat autoritățile locale. Ce acuzații i se aduc guvernatorului provinciei Liege. Explicațiile au venit din partea unui purtător de cuvânt dar, cel mai probabil, nu vor fi suficiente pentru a calma spiritele.

Scandal în Belgia după moartea a doi șoferi de TIR români

În primele ore ale zilei de 23 februarie, un accident teribil de circulație s-a produs pe E40 dintre Cerexhe-Heuseux (Soumagne) și Barchon pe sensul Battice-Liège. Două camioane au fost implicate, iar urmările au fost dramatice: șoferul unuia dintre TIR-uri ș colegul său de echipaj, ambii români, au murit în urma impactului.

La scurt timp după producerea accidentului, autovehiculul înmatriculat în România a luat foc. Autoritățile au deviat circulația pentru a permite intervenția în siguranță a pompierilor din zona Vesdre, Hoëgne și Plateau și a celor din Liège, autostrada fiind închisă pe ambele sensuri.

Ore mai târziu, circulația a fost reluată pe sensul Bruxelles-Aix-la-Chapelle, însă pe sensul celălalt mulți șoferi au fost blocați timp de câteva ore.

Moartea celor doi șoferi de TIR români a stârnit un val de reacții, Jean-Luc Nix, președintele comitetului de salvare VHP, a susținut că există probleme majore în comunicarea dintre stația UPC din Battice (poliția de autostradă care depinde de poliția federală) și zona de poliție Pays de Herve.

„Nu a existat nicio comunicare între diferitele servicii de poliție și acest lucru este inacceptabil. Mulți șoferi s-au aruncat în gura lupului când au intrat pe autostradă în momentul în care erau deja erau cozi. Au fost blocaje în trafic până la granița cu Germania.

Este cu totul incredibil că nu ne-am coordonat. Au existat goluri uriașe în comunicare și coordonare, deoarece oamenii se aflau uneori până la zece ore în mașina lor, fără să fie măcar informați despre situație”, a spus Jean-Luc Nix.

Și primarul din Welkenraedt, regiunea Valonia din Belgia, a intervenit, punctând că ar fi trebuit să fie declanșat și planul provincial de urgență în urma acestui dezastru.

Moartea a doi șoferi de TIR români a declanșat un scandal mare în Belgia. Acuzații pentru guvernatorul provinciei Liege

„Este de neînțeles că nu a făcut-o”

Situația ar fi putut fi mult mai gravă, explică Nix, care a anunțat că cel care va trebui să vină cu clarificări cu privire la gestionarea evenimentelor este guvernatorul.

„Ar fi trebuit să declanșăm planul provincial de urgență, asta e evident. Este de neînțeles că nu a făcut-o. Poliția locală nu a fost anunțată despre situație, oamenii au dat înapoi pe autostradă… Am fi putut pune la punct un sistem de aprovizionare pentru șoferii blocați. Trebuie să realizezi că ar fi putut fi mult mai grav.

De asemenea, îl vom contesta pe guvernator printr-o scrisoare în legătură cu toată această situație care trebuie clarificată”, a mai spus Jean-Luc Nix.

Președintele zonei de poliție Pays de Herve din Belgia, Marc Drouguet, susține poziția lui Nix: . „Într-adevăr, guvernatorului i s-a lăsat o scrisoare pentru a afla de ce nu a fost inițiat planul provincial de urgență. Nu este normal. De asemenea, am dori să știm ce să facem dacă un astfel de accident se va întâmpla din nou în viitor. Trebuie să putem reacționa”.

Guvernatorul provinciei Liege, ținta criticilor autorităților locale a transmis, prin intermediul echipei sale că planul de urgență nu a fost aplicat în urma accidentului de pe E40 pentru că „nu a fost justificat”.

„Deoarece accidentul s-a produs pe un anumit teritoriu, ar fi putut exista un plan municipal de urgență. Au fost și cereri de apă și aprovizionare”, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Liege.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...