Ce riscă un șofer care lovește o mașină și fuge de la locul accidentului. Legea este necruțătoare

Nicu Stan, Mirabela Năstase 21.02.2022, 11:00
Ce riscă un șofer care lovește o mașină și fuge de la locul accidentului. Legea este necruțătoare

Ce riscă un șofer care lovește o mașină și fuge de la locul accidentului. Legea este necruțătoare cu cei care fac așa ceva. În ultimul timp, tot mai mulți șoferi își găsesc mașinile lovite de către alți conducători auto care preferă să plece de la locul incidentului fără a-l căuta pe proprietar, fără a lăsa vreun număr de telefon.

Ce riști dacă lovești o mașină parcată și pleci de la locul incidentului. Poliția nu te iartă

Cei care lovesc o mașină într-o parcare, spre exemplu, se încadrează la accident cu fuga de la locul faptei, astfel că riscă să fie aspru pedepsiți.  De cele mai multe ori, șoferii ale căror mașini sunt lovite prin parcări își recuperează foarte greu pagubele, pentru că oamenii legii nu reușesc de fiecare dată să identifice autorii.

Numai anul trecut, un număr de peste 9.000 de bucureșteni au depus plângeri, după ce și-au găsit autoturismul lovit în parcare sau în alte locuri, iar autorul incidentului a dispărut. Conform legii, orice pentru orice tamponare, șoferii trebuie să se prezinte la poliție în cel mult 24 de ore.

Multi soferi s-au trezit cu masinile lovite in parcare
Multi soferi s-au trezit cu masinile lovite in parcare

Vinovații depsitați găsesc tot felul de pretexte

„În 2021, aceste accidente au crescut cu 9.500 de sesizări în acest sens. Invocă fel și fel de motive… Nu mi-am dat seama, Este o avarie minoră sau spun că: N-am crezut că pentru asemenea avarie trebuie să vin la poliție, dar legea spune clar că pentru orice tamponare trebuie să vii la poliție în 24 de ore, sau să închei o înțelegere amiabilă, dacă dau de celălalt șofer la fața locului”, a declarat Cristian Iana, șef Birou Accidente Ușoare București”, potrivit Digi24.

Șoferii care acroșează mașini prin parcări rămân fără permisul auto

Astfel, șoferii care sunt identificați că au comis astfel de incidente sunt obligați să predea permisul de conducere. Șoferii care încearcă să se sustragă după ce au acroșat o mașină parcată, au, de cele mai multe ori, și alte probleme, cum ar fi lipsa asigurării auto, lipsa ITP-ului, ba chiar, în unele cazuri, lipsa permisului auto.

„Am acroșat o mașină parcată, nu am avut asigurare în acea zi și am venit la 48 de ore și îmi voi pierde permisul. Nu știam calea legală, unde trebuie să mă duc. Da, și-am venit. Mi-au spus că o să îmi arate unde am lovit mașina cealaltă”, spune un șofer care a lovit o mașină parcată și și-a văzut de drum.

Șoferul păgubit, despăgubit

„Persoana păgubită poate primi o despăgubire, iar biroul se poate îndrepta către vinovatul de drept pentru recuperarea prejudiciului, dacă nu există o asigurare, se poate adresa și pentru daune materiale cât și pentru vătămări corporale”, spune Mădălin Roșu, director Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Romania.

Urmăriți Impact.ro și pe