Moarte stranie pentru un apropiat de-a lui Putin, după anunțul mobilizării parțiale: „A căzut de la mare înălțime”

Elena Avramescu 22.09.2022, 13:10
Moarte stranie pentru un apropiat de-a lui Putin, după anunțul mobilizării parțiale: „A căzut de la mare înălțime”

Un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, mai precis fostul șef al Institutului de Aviație din Moscova, omul de știință Anatoli Gherașcenko, în vârstă de 72 de ani, a avut parte de o moarte suspectă după ce a căzut „mai multe etaje pe scări”, după cum a anunțat institutul citat de Newsweek. Ulterior, moartea sa a fost încadrată ca accident.

Moarte suspectă pentru Anatoli Gherașcenko

„În momentul de față se formează o comisie care să investigheze acest incident, care va include reprezentanți ai Ministerului Educației și Științei din Rusia, ai Inspectoratului de Stat al Muncii de la Moscova și ai Institutului de Aviație din Moscova”, a fost anunșul dat de universitate pentru agenția de presă de stat rusă TASS.

Din 2007 până în 2015, Anatoli Gherașcenko a fost rectorul Institutului de Aviație din Moscova, care are legături cu ministerul rus al Apărării și sunt zvonuri conform cărora acesta a fost consilier al actualului rector, Mihail Pogosian. În plus, Gherașcenko este considerat ultimul dintr-un șir oameni de afaceri, foști aliați ai lui Vladimir Putin, care au murit în circumstanțe destul de stranii chiar de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie, fiind al treilea numai în această lună.

Cu numai o săptămână în urmă, trupul omului de afaceri Ivan Peciorin a fost găsit în orașul Vladivostok din estul îndepărtat al Rusiei. Se pare că anunțul morții lui Peciorin, directorul Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii, a fost făcut public de compania sa la data de  12 septembrie, iar conform agenției de știri ruse RIA Novosti, acesta s-ar fi înecat.

Moarte stranie pentru un apropiat de-a lui Putin
Moarte stranie pentru un apropiat de-a lui Putin

„Moartea lui Ivan este o pierdere ireparabilă pentru prieteni și colegi, o mare pierdere pentru corporație. Oferim sincere condoleanțe familiei și prietenilor”, găsim notat într-un comunicat al companiei.

Tot în această lună, Ravil Maganov, președintele celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia și cea mai mare companie petrolieră privată, Lukoil, a fost găsit mort la scurt timp după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova.

Anunțul morții lui Anatoli Gherașcenko a fost publicat, coincidență sau nu, chiar în ziua în care Vladimir Putin a declarat mobilizarea parțială în Rusia. Acest decret cuprinde un plan de convocare a aproximativ 300.000 de rezerviști care urmează să fie trimiși pe front în Ucraina, astfel că bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani nu mai au dreptul să părăsească țara.

Vladimir Putin a justificat mobilizarea parțială a rezerviștilor militari, spunând că a fost făcută cu scopul de a apăra Rusia și teritoriile sale, fiind prima mobilizare de genul a Rusiei de la cel de-Al Doilea Război Mondial și reprezintă cea mai mare escaladare a războiului din Ucraina început de Moscova la data de 24 februarie.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...