Anunțul de mobilizare a lui Putin a creat panică. Finlanda afirmă că traficul la granița cu Rusia este în creștere

Mihnea Tălău 22.09.2022, 10:42
Anunțul de mobilizare a lui Putin a creat panică. Finlanda afirmă că traficul la granița cu Rusia este în creștere

Traficul la granița estică a Finlandei cu Rusia s-a „intensificat” în timpul nopții, a declarat joi dimineață Garda de Frontieră finlandeză, adăugând în același timp că situația este sub control.

Cetățenii ruși fug din țară de teama mobilizării

Finlanda monitorizează îndeaproape situația din țara vecină în urma ordinului de mobilizare militară dat de președintele Vladimir Putin, a declarat miercuri ministrul apărării, Antti Kaikkonen.

„Numărul a crescut în mod clar. Este un număr excepțional în sensul că este clar că este mai aglomerat, dar situația este sub control și  polițiștii de frontieră sunt pregătiți la nouă puncte de control”, a declarat pentru Reuters Matti Pitkaniitty, responsabilul pentru afaceri internaționale al poliției de frontieră finlandeze.

Finlanda va pregăti o „soluţie naţională” pentru a restrânge şi mai mult sau chiar a interzice complet accesul cetăţenilor ruşi, a spus ministrul de externe Pekka Haavisto.

Anunțul lui Putin, făcut miercuri dimineața devreme într-un discurs televizat, a stârnit temeri că unii bărbați în vârstă de luptă nu vor avea voie să părăsească țara și a determinat ca zborurile cu dus-întors din Rusia să se vândă rapid.

Numărul de persoane care au trecut miercuri frontiera a fost, totuși, mai mic decât în timpul weekend-ului, potrivit lui Pitkaniitty.

4.824 de ruși au sosit miercuri în Finlanda

El a spus că 4.824 de ruși au sosit miercuri în Finlanda prin granița de est, față de 3.133 cu o săptămână înainte.

În nordul Norvegiei, nu au existat schimbări în ceea ce privește numărul de ruși care au trecut în țara nordică, a declarat pentru Reuters un oficial de poliție.

„Nicio schimbare”, a declarat pentru Reuters Soelve Solheim, șef de secție pentru controlul operațional al imigrației la poliția din Finnmark.

Din luna septembrie, autorităţile de la Helsinki au redus cu 90% numărul de vize acordate ruşilor, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Finlanda a rămas însă singura dintre ţările membre UE care au frontiere comune cu Rusia prin care pot trece cetăţenii ruşi cu vize Schengen. Atât Polonia cât şi cele trei republici baltice au interzis de la începutul luniii septembrie accesul majorităţii ruşilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...