Pisicile pot avea coronavirus? Se poate transmite boala de la pisică la stăpân?

Ileana Mlădinoiu 09.09.2020, 17:29
Pisicile pot avea coronavirus? Se poate transmite boala de la pisică la stăpân?

Pisicile pot avea coronavirus? E, fără discuție, una dintre întrebările puse cel mai des în această perioadă de pandemie. Deși parte straniu, frumoasele feline, atât de mult iubite de către oameni și adesea în preajma lor în casă, produc îngrijorare pentru stăpânii lor. Motivul reiese din posibilitatea ca aceste animale de companie să fie purtătoare de virusul ucigător. De aici întrebarea dacă odată confirmată infecția cu noul coronavirus la pisici, boala se poate transmite și la proprietari, întrebare care a pus pe foc o întreagă planetă.

Răspunsul la întrebarea pisicile pot fi infectate cu coronavirus?

Ipoteza provine din leagănul bolii, nimic altceva decât flagelul care bântuie omenirea cu țara de origine, China. În China, la începutul pandemiei, au circulat suficiente informații false, ceea ce i-a făcut pe stapâni sa-și abandoneze animalele de companie. Psihoza a avut, din nefericire, efecte devastatoare nu numai în Wuhan, cât și alte mari orașe chineze precum Beijing, Dalian, sau Xi’an, unde au murit de foame.
Dr. Peter Li, expert în politici publice chineze, a confirmat pentru media locală că: „În China, câinii și pisicile devin brusc victime inocente ale acestei crize, în principal pentru că oamenii au avut informații false că un animal de companie ar răspândi virusul”.

Dar, potrivit celor mai recente studii ale Institutului Federal de Cercetare pentru Sănătatea Animalelor (FLI)-Germania- reiese că o transmisie a SARS-CoV-2 de la oameni la pisici și invers este puțin posibilă. Covid-19 este probabil inofensiv pentru pisici, în timp ce cunoscutul coronavirus felin (FCoV) poate fi foarte periculos pentru acestea, provocând fatala peritonită infecțioasă. Stabilirea diagnosticului pisicii infectate se va face de către medicul veterinar.

Pisici coronavirus. Astfel de gesturi e recomandat sa fie evitate
Pisici coronavirus. Astfel de gesturi e recomandat sa fie evitate

Studii cazuri de pisici infectate în lume și rezultate obținute

Cercetătorii italieni, cu ajutorul medicilor veterinari, au efectuat un studiu amplu din martie până în mai 2020, în familiile cu cazuri de Covid-19 sau în familiile care trăiesc în locuri grav afectate, precum Lombardia, examinându-se peste 900 de câini și peste 500 de pisici.

În Italia

După prelevarea probelor nazale, faringiene, rectale de la aceste animale, pentru stabilirea diagnosticului, testele au demonstrat că pisicile nu erau infectate cu noul coronavirus. Au fost detectați anticorpi la 3,9 dintre pisicile testate. Concluzia cercetătorilor a fost că persoanele sănătoase nu au motive să se panicheze, restricționând contactul cu pisicile. Recomandă doar să nu le sărute, precum și păstrarea igienei. Pe de altă parte, cele care sunt infectate ar trebui să stea mai la distanță față de feline. În plus, nu există dovezi că pisicile, în general animalele, să moară din cauza infectării cu noul coronavirus.

În Spania

A fost depistat un prim caz de pisică infectată. După explicațiile lui Joaquin Segales, cercetător CReSA din Catalonia, citat de Agerpres, oamenii pot transmite noul coronavirus pisicilor și nu invers. Animalul, care locuia cu pacienți cu Covid-19, avea o temperatură rectală de 38,2 grade, suferea de dificultăți respiratorii severe și insuficiență cardiacă, după cum relatează presa locală, menționând că pisica a fost internată într-un spital veterinar din Catalonia, unde a trebuit să fie supus eutanasierei. Directorul Centrului de Cercetare și Studiu pentru Sănătatea Animalelor (CReSa), Natalia Majo, precizează că infecțiile cu noul coronavirus s-au răspândit pe scară largă în populația umană și, prin urmare, “este posibil ca unele animale să fie infectate din cauza contactului strâns cu o persoană deja infectată”.
Majo a reamintit că studiile științifice publicate până acum afirmă că pisicile sunt una dintre cele mai sensibile specii la SARS-Cov-2, observând totuși că există puține cercetări care să evalueze sensibilitatea la diferite specii față de noul coronavirus și dinamica infecției la animalele sensibile.

Pisici coronavirus. Ce spun studiile
Pisici coronavirus. Ce spun studiile

În Marea Britanie

În iulie anul curent, în Anglia, autoritățile sanitare au anunțat un prim caz de pisică al cărei test a ieșit pozitiv, subliniind totodată că stăpânii acestor animale nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece nu există dovezi clare că le pot transmite boala. Yvonne Doyle, director al Direcției de Sănatate Publică din Anglia, a confirmat, după primele anchete, că procesul de contaminare s-a produs de la om la pisică. Motanul fusese diagnosticat de veterinar suferind de herpes, dar o probă ulterioară a scos la iveală infectarea cu noul virus.

Transmiterea bolii la alte pisici și ce măsuri trebuie să ia stâpânii

Pisicile ar putea fi infectate cu noul coronavirus și să-l transmită altor pisici. Probabil că nu oamenilor, dar încă sunt necesare mai multe studii pentru a fi siguri. Pisicile se pot infecta și pot transmite COVID-19 altor pisici – chiar și proprietarilor lor. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu, acestea nu ar dezvolta niciun simptom al bolii.

Este foarte importantă informarea cu privire la riscurile și măsurile preventive ce trebuie luate de către toți care au în grija lor animale de companie. În niciun caz să nu recurgă la abandonarea lor. Regulile de igienă rămân foarte stricte. Animalele nu trebuie să-și linga fața, iar oamenii, când îngrijesc animalul, să se spele pe mâini. Dacă cineva din familie este depistat pozitiv, cel mai bine este distanțarea față de animalul de companie.

Urmăriți Impact.ro și pe