Mitropolia Olteniei, acuzată că a furat lumina, la propriu. Ce au descoperit autoritățile, a fost deschis un dosar penal

Andra Daoud 12.06.2022, 16:51
Mitropolia Olteniei, acuzată că a furat lumina, la propriu. Ce au descoperit autoritățile, a fost deschis un dosar penal

Mitropolia Olteniei a intrat în vizorul polițiștilor. Oamenii legii au primit o sesizare cu privire la faptul că una dintre clădirile deținute de Ahiepiscopie ar fi furat curent, prin branșarea ilegală la rețeaua electrică. Compania care distribuie energie electrică în zonă le-a cerut polițiștilor să facă verificări.

Mitropolia Olteniei este acuzată că a furat curent

Polițiștii din Craiova au făcut verificări la mai multe clădiri care aparțin Mitropoliei Olteniei, după ce au primit sesizări din parte companiei care distribuie curent electric. Oamenii legii au constatat că un imobil care aparține Arhiepiscopiei ar fi fost branșat ilegal la rețeaua de energie electrică din zonă.

Polițiștii de la Secția 1 au făcut cercetări în urma sesizării și, după ce au verificat mai multe clădiri care aparțin Mitropoliei Olteniei, au constatat nereguli la una dintre acestea și au deschis un dosar penal pentru furt de energie electrică.

Ancheta urmează să stabilească cine este vinovat pentru branșamentul ilegal, iar dosarul penal a fost deschis pe numele instituției, Mitropolia Olteniei. Polițiștii fac în continuare verificări și la celelalte clădiri ale instituției, pentru a stabili dacă mai există și alte nereguli.

Mitropolia Olteniei, acuzata ca a furat lumina, la propriu. Ce au descoperit autoritatile, a fost deschis un dosar penal
Mitropolia Olteniei se confrunta cu acuzatii de furt de curent

Ar fi vorba despre două branșamente ilegale

„Polițiștii din cadrul Secției de poliție 1 Craiova s-au deplasat la un imobil de pe raza localității ca urmare a unei solicitări efectuate de către reprezentanții CEZ. În urma sesizărilor colegii mei au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt de energie electrică”, a declarat pentru Dolj TV o purtătoare de cuvânt a IPJ Dolj.

Pe de altă parte, Jurnalul Olteniei transmite că ar fi vorba despre două branșamente ilegale, mai vechi, despre care nu se știe când anume au fost făcute și de către cine. Surse din anchetă au afirmat că Mitropolia are contract cu furnizorul de energie și că energia electrică obținută fraudulos nu ar fi fost folosită pentru alimentarea întregii clădiri.

Consumul fraudulos de energie electrică se pedepsește conform legii: Articolul 228 din Codul Penal și Legea nr. 123/2012, „Legea energiei electrice”, precizează explicit că deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalatiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Totodată, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Urmăriți Impact.ro și pe