Eparhiile ucrainene din Crimeea, sub controlul total al Moscovei. Va fi înființată și o mitropolie în regiune

Andra Daoud 07.06.2022, 17:52
Eparhiile ucrainene din Crimeea, sub controlul total al Moscovei. Va fi înființată și o mitropolie în regiune

Biserica Ortodoxă din Rusia a hotărât să preia controlul asupra eparhiilor din Crimeea. Patriarhul Kiril este cel care va avea control total asupra lor, iar Moscova dorește înființarea unei mitropolii în regiune. Deciziile au fost luate în cadrul Sinodului din 7 iunie și vin la două săptămâni după ce Ucraina a declarat independența bisericilor sale față de Moscova.

Eparhiile din Crimeea vor fi controlate de Rusia

Biserica Ortodoxă Rusă a decis, în cadrul Sinodului din 7 iunie, ca eparhiile Dzhankoi, Simferopol și Feodosia ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene din regiunea Crimeea să treacă în subordinea Patriarhului Kiril. Sinodul a mai decis și înființarea unei mitropolii a Crimeei, care să fie condusă de mitropolitul Lazăr al Simferopolului și Crimeei.

„Având în vedere imposibilitatea practică a comunicării regulate între aceste eparhii și Mitropolia Kievului, se acceptă ca eparhiile Dzhankoi, Simferopol și Feodosia să intre în subordonare canonică și administrativă directă Patriarhului Moscovei și Întregii Rusii și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse”, se precizează în comunicatul Sinodului rus.

Patriarhul Kiril este un susținător declarat al războiului provocat de Vladimir Putin, iar reprezentanții bisericii ucrainene au emis în urmă cu ceva timp o declarație împotriva lui Kiril și a războiului. Biserica Ortodoxă Ucraineană era afiliată Moscovei până de curând, însă la finalul lunii mai reprezentanții ei au anunțat că intenționează să se rupă de Rusia, declarându-și „independența deplină” față de autoritățile spirituale ruse.

Eparhiile ucrainene din Crimeea, sub controlul total al Moscovei
Patriarhul Kiril este un apropiat al lui Vladimir Putin

„Nu suntem de acord cu patriarhul Kiril”

Biserica Ortodoxă Ucraineană a transmis un comunicat, la finalul lunii mai, prin care a afirmat că este „independentă total” față de Moscova: „Nu suntem de acord cu patriarhul moscovit Kiril în ceea ce priveşte războiul din Ucraina”, au transmis reprezentanții bisericii, în urma unui consiliu. „Consiliul condamnă războiul, care este o încălcare a poruncii Domnului ‘Să nu ucizi!’ şi îşi exprimă condoleanţele pentru toţi cei care suferă din cauza războiului”, se adaugă în comunicat.

Biserica din Ucraina a mai transmis că relațiile cu conducerea de la Moscova erau „complicate sau inexistente” de când Rusia a invadat Ucraina și a fost declarată legea marțială.

Este a doua încercare a Bisericii Ucrainene de a se rupe de Moscova, după cea din 2019. Decizia de acum a fost influențată de faptul că patriarhul Kiril și-a exprimat, direct și indirect, sprijinul pentru Vladimir Putin. Sute de preoți ucraineni au cerut judecarea lui Kiril de către un tribunal religios și au semnat o petiție în acest sens. Cele mai importante mănăstiri rusești sunt aflate pe teritoriul Ucrainei, așa că aceasta joacă un rol esențial pentru Biserica Ortodoxă Rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe