Mitică Dragomir şi Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS, scapă de condamnarea la închisoare. Judecarea dosarului se reia de la 0

Badea Violeta 01.11.2021, 16:14
Mitică Dragomir şi Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS, scapă de condamnarea la închisoare. Judecarea dosarului se reia de la 0

Vești bune pentru Mitică Dragomir şi Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS. Cei doi au scăpat de condamnările la câte 4 ani închisoare în dosarul televizării meciurilor de fotbal, după ce Curtea de Apel a decis rejudecarea de la zero a dosarului.

Dosarul RCS RDS se rejudecă de la zero

În urmă cu doi, Mitică Dragomir şi Ioan Bendei au primit câte o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal. Ulterior, cei doi pot au făcut apel la sentință, iar Curtea de Apel București nu a fost de acord cu decizia Tribunalului București. Astfel, dosarul urmează să fie rejudecat de la zero.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. b C.pr. pen. admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Bădiţă Florin Bogdan, Bendei Ioan, SC Bodu SRL, Dragomir Bogdan Dumitru, Dinei Mihai, Dragomir Dumitru, SC INTERGRASOFT SRL, Oprea Alexandru, SC RCS&RDS SA şi Bulgac Serghei împotriva sentinţei penale nr. 37/15.01.2019 pronunţate de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 31983/3/2017.

Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală apelată şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa competentă – Curtea de Apel Bucureşti. Judecata îşi va relua cursul începând cu procedura camerei preliminare, conform art. 342 şi urm. C. pr. pen. Definitivă”, potrivit deciziei CAB.

Mitica Dragomir, acuzat pentru luare de mita si complicitate la spalare de bani
Mitica Dragomir

Mitică Dragomir, acuzat pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani

Totul a început în luna august a anului 2017. La vremea aceea, Mitică Dragomir a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani. De asemenea, Ioan Bendei, la data faptelor administrator al SC RCS&RDS SA, a fost acuzat de dare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Nici fiul lui Mitică Dragomir nu a scăpat de acuzații. Bogdan Dumitru Dragomir, la data faptelor asociat unic al SC Bodu SRL, a fost acuzat de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Alături de ei au mai fost trimişi în judecată: Florin Bogdan Bădiţă (fost administrator al SC Bodu SRL), Alexandru Oprea (fost director general şi preşedintele CA al RCS&RDS), Mihai Dinei (fost coordonator al activităţii juridice a RCS&RDS) și Serghei Bulgac( fost director general al RCS&RDS).

Potrivit procurorilor, fostul preşedinte al LPF, Mitică Dragomir, ajutat de Florin Bădiţă, Bogdan Dumitru Dragomir şi Bodu SRL, a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei, în calitatea acestuia de administrator şi acţionar al RCS&RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS&RDS SA. Banii ar fi fost disimulaţi sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune încheiat între o firmă care ar fi fost controlată de Dumitru Dragomir şi compania de televiziune prin cablu.

„Contractul respectiv a fost încheiat între societăţile Bodu SRL, deţinută de Dumitru Dragomir şi RCS&RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpaţilor Dinei Mihai şi Oprea Alexandru, administratori ai RCS&RDS SA.

Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, încheiat la data de 8 aprilie 2008 între LPF şi consorţiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrată de inculpatul Bendei Ioan şi o altă societate”, conform DNA.

Acuzații de spălare de bani

Referitor la acuzațiile de spălare de bani, procurorii susțin că, în perioada 2015 – 2016, pe parcursul urmăririi penale desfăşurate în cauză, între societăţile RCS&RDS SA, Bodu SRL şi alte persoane juridice, s-ar fi încheiat mai multe acte juridice în legătură cu contractul de asociere în participaţiune din data de 15 august 2009.

„A rezultat că patru dintre aceste acte juridice reprezintă, în parte, forme alternative tipice de spălare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevărata natură a existenţei sumei de 3.100.000 euro în patrimoniul societăţii Bodu, dar şi în scopul de a ajuta persoanele care au săvârşit infracţiunile de dare şi luare de mită să se sustragă de la urmărire penală.

Practic, în urma unor operaţiuni juridice complexe, a fost schimbată natura sumelor plătite, acestea fiind transferate artificial înapoi în patrimoniul RCS&RDS”, potrivit DNA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...