Traseul mitei de un milion de lei pentru „Dulceață”, actual director în cadrul Vămilor | Rechizitoriu

Valentin Trufașu 07.11.2023, 10:24
Traseul mitei de un milion de lei pentru „Dulceață”, actual director în cadrul Vămilor | Rechizitoriu
  • Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani pe Dinu-Octavian Nicolescu, actualmente director în cadrul Autorității Vamale Române și fost director economic în cadrul Ministerului Mediului.
  • Niculescu nu a recunoscut faptele și susține că banii erau de fapt un împrumut pe care nu a reușit să-l mai restituie la timp.
  • Actualul director al Autorității Vamale Române era poreclit „Dulceață” în timpul interceptărilor telefonice purtate de intermediarul care colecta mita în numele lui Nicolescu, conform DNA.

Nicolescu Dinu-Octavian, fost director economic în cadrul Ministerului Mediului și în prezent director al Direcției Buget și Contabilitate din cadrul Autorității Vamale Române, este acuzat de trafic de influență și spălare de bani în formă continuată. El a fost trimis în judecată în luna octombrie, iar primul termen încă nu a fost stabilit. Dosarul a fost înaintat Tribunalului București pentru stabilirea legalității probelor și a actelor de urmărire penală, cu recomandarea de a menține măsurile preventive și asigurătorii luate de către DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, în luna aprilie 2020, Dinu-Octavian Nicolescu, în calitatea sa de director economic al Ministerului Mediului, ar fi cerut un milion de lei printr-un intermediar de la un om de afaceri, martor în acest caz.

„Scopul solicitării ar fi fost acela de a-și folosi influența presupusă asupra unor funcționari publici din Ministerul Mediului pentru a-i determina să anuleze obligațiile fiscale în valoare de 3,4 milioane de lei ale societății omului de afaceri către Administrația Fondului pentru Mediu”, au stabilit anchetatorii. Impact.ro a studiat rechizitoriul ajuns în instanță.

Mita cerută printr-un intermediar

Totul a pornit pe 1 februarie 2023, când un om de afaceri ce administrează o firmă de consultanță pentru afaceri și management, a depus un denunț la DNA.

Antreprenorul le-a povestit anchetatorilor că, în cursul anului 2018, l-a cunoscut pe Murtaza Bilent, administrator al societății Bilmetal Industries SRL, societate ce are ca obiect de activitate colectarea și reciclarea deșeuri de ambalaje din plastic, sticlă și aluminiu, cu care a încheiat un contract de prestări servicii.

În cursul anului 2019, în urma unui control efectuat de către inspectorii Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), ce a vizat activitatea firmei omului de afaceri din 2018, au fost stabilite mai multe obligații de plată, în sumă totală de aproximativ 5.700.000 de lei.

Denunțătorul susține că în cursul anului 2020, acesta a fost abordat de către Murtaza Bilent cu propunerea de a-l ajuta, în sensul de a-l scăpa de obligațiile de plată imputate de către AFM.

„În acest sens, Murtaza Bilent i-a precizat și i-a lăsat de înțeles că poate să intervină la persoane din conducerea Ministerului Mediului pentru a-i rezolva aceste datorii, pomenind deseori numele de „Dulceață””, explică anchetatorii. 

Milionul ajungea la „Dulceață”, funcționarul din Ministerului Mediului care trebuia „uns”

Murtaza Bilent i-a spus denunțătorului că îl poate ajuta, în sensul de a nu mai plăti obligațiile de plată imputate de AFM. Bilent a promis că prin influența pe care o avea la nivelul ministerului va obține emiterea unui ordin sau a altui tip de document care să aibă în vedere, în contextul pandemiei Covid, exonerarea de la anumite obligații de plată pentru mai multe categorii de operatori economici. Urma ca respectivul document să fie redactat astfel încât și societatea acestuia să beneficieze de aceste prevederi.

În schimbul acestui „favor” i-a cerut, totodată, 1.000.000 de lei, în numerar, sumă ce urma să fie remisă integral către funcționarii din cadrul Ministerului Mediului,  lăsându-i impresia că toți banii vor fi remiși către numitul „Dulceață”.

Dinu-Octavian Nicolescu

Denunțătorul a făcut ulterior o serie de verificări pentru a vedea cine este persoana numită „Dulceață”, ocazie cu care a constat că acesta făcea parte din conducerea Ministerului Mediului, având funcția la acel moment, de secretar de stat sau secretar general, în cadrul Ministerului Mediului.

Murtaza Bilent, i-a garantat rezolvarea ștergerii obligațiilor de plată imputate de AFM, în sumă de aproximativ 5.700.000 de lei, prin oferirea unei file CEC, semnată în alb, pentru a dovedi că lucrurile într-adevăr sunt serioase și o să se livreze rezultatul promis.

Denunțătorul i-a dat ulterior lui Murtaza Bilent suma de 1.000.000 de lei în două tranșe, iar după ce acesta i-a spus de câteva ori că problema lui va fi rezolvată, în cele din urmă, în prima parte a anului 2021, a recunoscut că, de fapt, nu îl mai poate ajuta.

„Bă, banul jos, că altfel nu discut”

Anchetatorii au înregistrat discuțiile telefonice dintre denunțător și Murtaza Bilent, din conținutul conversațiilor rezultând faptul că Nicolescu Dinu-Octavian, (director economic al Autorității Vamale Române, în aprilie 2020, director economic în cadrul Ministerului Mediului), este cel care susținea că are influență pe lângă diverși funcționari publici.

În timpul discuțiilor, Murtaza Bilent a afirmat că „el a fost șeful de trib”.

Murtaza Bilent îi spune omului de afaceri că banii, 1.000.000 de lei, pe care îi primise de la el au fost dați prin intermediul său lui Dinu-Octavian Nicolescu, care i-ar fi împărțit cu încă 4 persoane (câte 200.000 de lei fiecare).

Murtaza Bilent a fost înregistrat când spune că iniţiativa solicitării sumei de bani ca și contraprestație la influenţa pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra unor funcționari în vederea anulării obligațiilor de plată, a aparținut lui Dinu-Octavian Nicolescu. „Apoi Dinu. Adică de la el a plecat. El a zis bă, banu᾽ jos, că altfel nu discut. Bă, nu mi se pare corect adică…”, spune Murtaza Bilent. 

Cum ascundea mita funcționarul din Ministerul Mediului 

Dinu-Octavian Nicolescu a încercat să mascheze mita pe care o primise, dar tranzacțiile din conturile personale l-au dat de gol.

În zilele de 13 și 14 aprilie 2020, Dinu-Octavian Nicolescu ar fi primit suma totală de 995.000 de lei în două tranșe, 500.000 de lei și 495.000 de lei, prin intermediarul menționat.

„În vederea ascunderii originii adevărate a unei părți din suma primită ca mită (354.903 lei), inculpatul Dinu-Octavian Nicolescu ar fi efectuat mai multe depuneri bancare în numerar și transferuri succesive între conturile personale”, spun reprezentanții DNA.

Procurorii anticorupție au pus sechestru pe două imobile și asupra sumei de 25.000 de euro, ridicată de la Dinu-Octavian Nicolescu în urma percheziției domiciliare.

Pe 11 septembrie 2023, Murtaza Bilent a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, recunoscându-și complicitatea la infracțiunea de trafic de influență şi acceptând încadrarea juridică a faptei pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. 

Susține că banii erau, de fapt, un împrumut

Fiind audiat de către DNA, Dinu-Octavian Nicolescu a făcut declarații care se băteau cap în cap cu probele din dosar.

Ulterior, fiind reaudiat pe 22 septembrie 2023 a precizat: „Nu doresc să dau declaraţie în cauză şi nu doresc să propun administrarea de probe la acest moment”. Pe 8.06.2023, Dinu-Octavian Nicolescu a depus o cerere pentru încheierea unui acord privind recunoașterea vinovăției. DNA a respins cererea pentru că inițial funcționarul public fusese anchetat doar pentru trafic de influență, iar ulterior procurorii au extins urmărirea penală împotriva lui și pentru spălare de bani în formă continuată.

Dinu-Octavian Nicolescu a susținut ulterior că, la finalul anului 2018, i-a împrumutat lui Murtaza Bilent suma de 100.000 euro, pe care i-a dat în două tranşe, prima în sumă de 65.000 euro şi cea de-a doua în sumă de 35.000 euro, arătând că banii proveneau din vânzarea unui apartament, 65.000 euro, iar suma de 35.000 euro i-a împrumutat de la un prieten, iar la momentul la care i-a dat banii, nu a întocmit niciun act cu acesta, arătând că suma trebuia restituită după aproximativ două luni.

Acesta mai declară că după trecerea perioadei de două luni, în anul 2019, întrucât Murtaza Bilent nu i-a înapoiat suma de bani, a întocmit un contract de împrumut, pe care i l-a dat, iar după aproximativ trei zile l-a primit semnat, aspecte care se întâmplau în luna iunie 2019. 

O poveste cusută cu albă

După trecerea perioadei de grație, prin luna noiembrie 2019, întrucât nu a primit banii, Dinu-Octavian Nicolescu a întocmit o cerere de executare pe care nu a mai depus-o la un executor judecătoresc.

Mai susține că la începutul anului 2020, Murtaza Bilent l-a contactat, prin luna februarie, şi i-a spus că are o soluţie să rezolve problema cu datoria pe care o avea la el, iar în luna martie 2020, Murtaza Bilent i-a adus o amendă emisă de Agenţia Fondului de Mediu, emisă pentru o societate, al cărui administrator este denunțătorul. A mai declarat că, Murtaza Bilent i-ar fi spus că este societatea unui colaborator şi prieten, şi i-a precizat că acesta oferă 1.000.000 de lei dacă îl poate ajuta, cu anularea amenzii. Nicolescu Dinu-Octavian susţine că i-a precizat că amenda nu se poate anula decât prin instanţă, însă se pot anula doar accesoriile fiscale, în momentul în care se achită debitul principal.

După circa două săptămâni, Murtaza Bilent a revenit şi i-a spus că nu are cum să restituie suma de bani, împrumutată de la el, decât dacă îi spune că poate să rezolve problema cu anularea amenzii, iar el a intrat în jocul lui şi i-a comunicat lui Murtaza Bilent, că poate să-i spună ce vrea, în sensul că este de acord cu varianta lui şi îl susține.

După aproximativ două-trei săptămâni, Murtaza Bilent a venit şi i-a adus o primă tranşă de 500.000 lei, adică datoria pe care o avea la el, iar ulterior, a doua oară a venit cu 295.000 lei, spunându-i că el a păstrat 200.000 lei, întrucât el l-a găsit pe denunțător, şi din suma de 295.000 lei, să încerce să rezolve problema. Dinu-Octavian Nicolescu susţine că nu a rezolvat problema pentru că nu avea cum, întrucât atribuţiile sale de serviciu erau altele, şi i-a tot spus lui Murtaza Bilent că o să rezolve, întrucât acesta tot insista, însă până la urmă nu a rezolvat nimic, iar banii i-a păstrat pentru el.

Întrucât Murtaza Bilent tot insista, i-a spus acestuia că a dat banii mai departe, însă el nu i-a dat nimanui, că nu avea, de fapt, cui să-i dea. Dosarul a fost înaintat Tribunalului București pentru stabilirea legalității probelor și a actelor de urmărire penală, cu recomandarea de a menține măsurile preventive și asigurătorii luate de către DNA. 

Autoritatea Vamală nu are probleme pentru că a cerut un milion de lei când lucra tot la stat, dar la Mediu

Reprezentanții Autorității Vamale Române nu au luat nicio măsură împotriva lui „Dulceață”. Reprezentanții instituției susțin că faptele pentru care Nicolescu a fost trimis în instanță nu au fost comise în calitatea de director al Vămilor.

Autoritatea Vamală Română transmite că Dinu-Octavian Nicoleascu, directorul Direcției Buget și contabilitate din cadrul Autorității Vamale Române, care este urmărit penal de DNA și acuzat că a pretins o mită de 1 milion de lei pe vremea când era director în Ministerul Mediului, nu era angajat în cadrul Autorității Vamale Române atunci când s-a comis infracțiunea de trafic de influență, potrivit unui comunicat de presă.

„Pentru a nu se crea confuzii în rândul opiniei publice, reiterăm că faptele de care respectivul funcționar public este suspectat, nu au legătură cu activitatea desfășurată în cadrul Autorității Vamale Române. Autoritatea Vamală Română a oferit și va oferi sprijin permanent organelor de cercetare penală și va lua măsurile legale ce se impun cu privire la raportul de serviciul al funcționarului public în cauză”, se mai transmite în comunicatul de presă.

Averea lui Dulceață

Potrivit declarației de avere, Dinu Octavian Nicolescu deține, împreună cu soția sa, din 2018, în Ilfov, o casă de locuit, în suprafață de 155 mp., ca titulari figurând Dinu Octavian Nicolescu și Elisabeta Nicolescu.

El mai are, din 2022, tot în Ilfov, o casă de locuit în suprafață de 120 mp, bun dobândit prin contract de vânzare – cumpărare, titlular fiind Nicolescu Dinu Octavian.

Acesta mai are în posesie, din 2021, un apartament în București, în suprafață de 73 mp, bun dobândit prin moștenire, ca titluar figurând Nicolescu Dinu Octavian.

Nicolescu conduce un autoturism marca BMW, fabricat în 2012, iar la ING Bank are un cont curent sau echivalente (inclusiv card), deschis în 2010, cu o valoare de 80.000 de lei.

În privința veniturilor, Nicolescu Dinu Octavian a consemnat 150.000 de lei de la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, dar și 19.470 de lei de la Agenția Domeniilor Statului, membru CA.

Urmăriți Impact.ro și pe