Misterul telefonului dat de Ion Iliescu lui Mihail Gorbaciov în zilele Revoluției. Dezvăluirile pe care le făcuse fostul lider sovietic

Stan Filon 31.08.2022, 09:56
Misterul telefonului dat de Ion Iliescu lui Mihail Gorbaciov în zilele Revoluției. Dezvăluirile pe care le făcuse fostul lider sovietic

Fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a murit la vârtsa de 91 de ani. Acesta a vizitat ultima dată România în anul 2010, la lansarea ziarului Puterea. Atunci a vorbit și despre misteriosul telefon pe care Ion Iliescu i l-a dat chiar în zilele Revoluției din 1989. Ani la rând s-a spus că Iliescu ar fi sunat la Moscova pentru a cere sprijin militar sau chiar pentru a „preda” țara rușilor. Gorbaciov a făcut lumină în această problemă.

Misterul telefonului dat de Ion Iliescu lui Mihail Gorbaciov în zilele Revoluției

Așadar, Mihail Gorbaciov a vizitat ultima dată România în anul 2010, ocazie cu care a acordat un interviu, dar a avut și o întâlnire cu Ion Iliescu. Fostul președinte al URSS a vorbit atunci despre telefonul dat de Ion Iliescu la Moscova, chiar în luna decembrie 1989, când Revoluția din țara noastră era în plină desfășurare, iar regimul Ceaușescu fusese răsturnat. Dar ce a solicitat Ion Iliescu? Ei bine, asta nu a precizat Mihai Gorbaciov.

Mihail Gorbaciov a spus atunci că Ion Iliescu nu a telefonat la Moscova pentru a cere intervenția armatei sovietice în timpul Revoluției din 1989. În plus, a mai spus că serviciile secrete sovietice nu s-au implicat nici în evenimentele din România din decembrie 1989, nici din alte țări, potrivit Mediafax.

Misterul telefonului dat de Ion Iliescu lui Mihail Gorbaciov in zilele Revolutiei
Misterul telefonului dat de Ion Iliescu lui Mihail Gorbaciov in zilele Revolutiei

„Sunt nebuni, pur si simplu, oamenii acestia”

Cei doi lideri au avut o întrevedere în anul 2010. S-au întâlnit la un restaurant din București, când Ion Iliescu i-a cerut lui Gorbaciov să mai „sa mai sparga din prejudecati si fabulatiile legate de Revoluția din 89”.

„El este o personalitate care ramane pentru istorie si i-am sugerat sa mai sparga din prejudecati si fabulatii care se tot vehiculeaza la noi, ca au ramas oamenii cu mintea intarziata, care sunt marcati intr-o maniera veche, depasita de abordare, care repeta, de fapt, prejudecatiile lui Ceausescu si afirmatiile lui in legatura cu Revolutia romana, cum ca n-ar fi fost revolutie, ca nu a fost autentica, ca nu populatia, ca KGB-ul a stimulat si asa mai departe. Ca noi am fi cerut sa vina rusii sa ocupe Romania. Sunt nebuni, pur si simplu, oamenii acestia. Ei aveau trupe in Ungaria, in Cehoslovacia, in Polonia si in Germania si nu au intervenit. Dar sunt minti ratacite si bolnave la noi, care intretin aceste fabulatii si asemenea teme”, a spus Iliescu, dupa intrevederea avuta cu Gorbaciov la un restaurant bucurestean.

Fostul lider sovietic a murit marți seara, la vârsta de 91 de ani. „Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit în această seară după o boală gravă și lungă”, a fost anunțul publicat de Spitalul Clinic Central din Moscova, potrivit Interfax.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...