Vladimir Putin, prima reacție după moartea lui Mihail Gorbaciov. Ce a spus liderul de la Kremlin

Beatrice Dumitru 31.08.2022, 09:09
Vladimir Putin, prima reacție după moartea lui Mihail Gorbaciov. Ce a spus liderul de la Kremlin

Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al Uniunii Sovietice, a murit la vârsta de 91 de ani, după o boală gravă și o perioadă lungă de suferință. Lideri mondiali, inclusiv Vladimir Putin și președintele american Joe Biden i-au adus un ultim omagiu acestuia.

Vladimir Putin, după moartea lui Mihai Gorbaciov

Vladimir Putin, Putin, în calitate de președinte al Rusiei, s-a întâlnit de mai multe ori cu Mihail Gorbaciov. Ultima dată l-a primit la Novo-Ogaryovo în martie 2006, a doua zi după ce fostul lider sovietic împlinise vârsta de 75 de ani.

Președintele Vladimir Putin a transmis „cele mai profunde condoleanțe” pentru moartea fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenția TASS.

Vladimir Putin, prima reacție după moartea lui Mihail Gorbaciov. Ce a spus liderul de la Kremlin
Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani.

Vladimir Putin își exprimă cele mai profunde condoleanțe pentru moartea lui Mihail Gorbaciov. Dimineață va trimite o telegramă cu condoleanțe rudelor și prietenilor”, a spus Dmitri Peskov.

Vladimir Putin îl felicita în fiecare an pe Mihail Gorbaciov

Președintele Putin i-a trimis lui Gorbaciov felicitări în fiecare an cu ocaziei zilei aniversare, pe 2 martie. Cu un an mai devreme, când Gorbaciov a sărbătorit împlinirea vârstei de 90 de ani, liderul de la Kremlin a subliniat în telegrama sa de felicitare că acesta „face parte din constelația oamenilor străluciți și remarcabili și oameni de stat proeminenți ai timpului nostru, care au avut un efect major asupra istoriei naționale și globale”.

Mihail Gorbaciov, care a deschis societatea sovietică după decenii de represiune, a scris în mod explicit despre „costurile” asociate cu acțiunile „autoritare” ale lui Putin pentru „Time” în 2017. Aceste a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Liderii occidentali, omagiu pentru Mihail Gorbaciov

Liderii occidentali i-au adus un ultim omagiu lui Mihail Gorbaciov, cel care a contribuit la încheierea Războiului Rece. Președintele american Joe Biden a salutat „un om cu o viziune remarcabilă” și a transmis condoleanțe.

Când a ajuns la putere, Războiul Rece dura de aproape 40 de ani, iar comunismul și de mai mult, cu consecințe devastatoare. Gorbaciov a fost suficient de curajos pentru a îmbrățișa reformele democratice și dezarmarea nucleară. Oamenii de pretutindeni au beneficiat de credința într-o lume mai bună”, a spus Biden.

Și o serie de lideri UE i-au adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „angajamentul lui Gorbaciov față de pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună și a deschis rușilor calea spre libertate”.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că ultimul lider al Uniunii Sovietice „a modelat apropierea dintre Est și Vest după căderea Cortinei de Fier în Europa”, în timp ce premierul olandez Mark Rutte a deplâns pierderea unui „reformator curajos, cu o influență imensă asupra istoriei”.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...