Mircea Geoană, despre situaţia din Ucraina: Grupul de luptă NATO din România ar putea deveni operațional mai repede

Badea Violeta 22.02.2022, 23:42
Mircea Geoană, despre situaţia din Ucraina: Grupul de luptă NATO din România ar putea deveni operațional mai repede

Secretarul general adjunt al NATO, Mircea Geoană, a oferit primele declarații după ultimele mişcări ale președintelui rus, Vladimir Putin. Oficialul a spus că alianța se aşteaptă ca Rusia să continue deplasarea de trupe la graniţa cu Ucriana, astfel încât şi Alianţa va mări dispozitivele de securitate din Europa de Est, iar grupul de luptă găzduit de România ar putea deveni operaţional mai devreme decât era prevăzut.

Mircea Geoană anunță că Rusia va continua activitățile militare ostile la adresa Ucrainei

Mircea Geoană este convins că Rusia a făcut abia un prim pas într-un plan mult mai amplu de continuare a activităților militare ostile la adresa Ucrainei suverane și independente. Conform secretarului general adjunt al NATO, Vladimir Putin va continua mișcarea trupelor și în zilele următoare.

În acest context, NATO plănuiește să trimită mai mulți militari în Europa de Est, iar grupul de luptă din România va fi operaționalizat mai rapid.

„Decizia Federației Ruse e o escaladare masivă a unei situații de securitate deja foarte complicate. Asistăm la încălcarea flagrantă a tuturor principiilor și normelor de drept internațional.

Asistăm de fapt la o invazie fățișă, reînnoită la adresa Ucrainei. Evaluarea noastră este că acest pas nu este sfârșitul ci, probabil, doar începutul unui plan mai larg de continuare a activităților militare ostile la adresa Ucrainei suverane și independente.

Constatăm în continuare mobilizarea 150.000 de forțe militare ruse pe toate cele 3 laturi ale Ucrainei, inclusiv în Crimeea. Asistăm la o mobilizare neobișnuită și amplasarea unor componente ale forțelor militare rusești în dispozitiv de luptă, gata de atac în clipa în care vor primi, eventual, un ordin.

De aceea, nu vedem în acest moment vreun semn de dezescaladare și de aceea, așa cum am făcut-o în ultimele luni de zile, transparent, spunem lucrurilor pe nume și credem că planurile Federației Ruse nu se încheie cu această așa-zisă declarație de independență a celor două provincii, ci reprezintă doar începutul unor planuri agresive la adresa Ucrainei.”, a declarat Mircea Geoană, la Digi 24.

Mircea Geoana a vorbit despre situatia din Ucraina
Mircea Geoana a vorbit despre situatia din Ucraina

România va avea un Grup de Luptă Permanent al NATO

Recent, miniștrii apărării din ţările NATO s-au reunit la Bruxelles și au decis înființarea Grupului de Luptă permanent al NATO  în România.

„România este gata să găzduiască un grup de luptă, mai mulți aliați au fost gata să ia parte”, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu miniștrii apărării.

În prezent, NATO are trupe prin rotaţie în Europa de Est, o prezenţă aşa-numită constantă, dar nu permanentă. După ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în anul 2014, alianța a înfiinţat patru grupuri de luptă în Estonia, Lituania, Letonia şi Polonia.

Urmăriți Impact.ro și pe