Mircea Geoană, avertisment teribil despre războiul din Ucraina. „Urmează săptămâni cruciale”

Ana Anitoiu 06.05.2022, 21:12
Mircea Geoană, avertisment teribil despre războiul din Ucraina. „Urmează săptămâni cruciale”

Mircea Geoană a făcut un avertisment teribil despre războiul din Ucraina. Secretarul general adjunct al NATO a spus că urmează săptămâni cruciale în conflictul armat pe care l-a început Rusia în urmă cu mai bine de două luni, pe data de 24 februarie.

Avertismentul făcut Mircea Geoană

Mircea Geoană a spus că războiul pe care l-a declanșat Rusia împotriva Ucrainei intră într-o fază decisivă, chiar dacă invazia rusă ar putea să dureze o perioadă mai lungă de timp. Însă, el nu se așteaptă ca Alianța Atlanticului de Nord să fie implicată în conflict.

„Nu vedem, din punct de vedere militar, că Rusia vrea sau poate să escaladeze conflictul, mai ales cu NATO. Probabil faptul că NATO a mobilizat forţe semnificative suplimentare pe flancul estic, că am activat pentru prima dată în istorie planul defensiv pentru ţările estice, a fost descurajant.

Războiul va continua, cu mai mare intensitate şi mai multe victime probabil, dar nu vedem un risc de escaladare între Rusia şi NATO şi de asemenea încercăm să evităm un astfel de scenariu”, a spus Mircea Geoană.

De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a dat asigurări că Moscova nu are resursele necesare ca să intre în Transnistria, iar Alianța Atlanticului de Nord va susține Ucraina în continuare.

Mircea Geoana, avertisment teribil despre razboiul din Ucraina
Imagini din razboiul din Ucraina. Foto: Twitter

Mircea Geoană, despre armata rusă

Totodată, Mircea Geoană a spus că în timp ce Ucraina a ajuns, ca forță militară, la un standard „cvasi-NATO”, Rusia a stagnat la o armată post-sovietică. El a adăugat că nu crede că au fost surprinzătoare diferențele în calitatea conducerii în domeniul militar.

Pe de altă parte, Mircea Geoană a spus că a fost surprinzător curajul incredibil de care au dat dovadă toți ucrainenii, nu doar cei din armată. Secretarul general al NATO a lăudat și capacitățile de comunicare ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și ale echipei sale.

Volodimir Zelenski a spus, miercuri, că războiul a ajuns în cea de-a 72-a zi de când a fost pornit de Rusia și deocamdată ucrainenii nu văd niciun final. El a precizat că invazia rusă a dus la distrugerea a sute de spitale și centre medicale. Președintele Ucrainei a adăugat că medicii au fost lăsați fără medicamente pentru combaterea bolii secolului sau fără posibilitatea de a face intervenții chirurgicale.

Zelenski a mai spus că Rusia crede că poate să scape de acuzațiile de crime de război ameninţând cu un atac nuclear. De cealaltă parte, Rusia a respins acuzaţiile de crime de război comise de forţele sale armate în Ucraina şi a spus că, de fapt, atrocitățile au fost comise de naţionaliştii şi „neonaziştii” ucraineni.

Urmăriți Impact.ro și pe