Peste 400 de spitale și centre medicale, distruse de armata rusă, spune Zelenski

Elena Avramescu 06.05.2022, 07:29
Peste 400 de spitale și centre medicale, distruse de armata rusă, spune Zelenski

Invazia Ucrainei de către Rusia a devastat sute de spitale și alte instituții medicale și i-a lăsat pe medici fără medicamente pentru a combate cancerul sau capacitatea de a efectua intervenții chirurgicale, a declarat președintele Volodimir Zelenski, adăugând faptul că în multe locuri le lipsesc chiar și antibioticele de bază în estul și sudul Ucrainei, principalele câmpuri de luptă, relatează Reuters.

Aramata rusă a distrus sute de spitale

„Dacă luați în considerare doar infrastructura medicală, până astăzi trupele ruse au distrus sau avariat aproape 400 de instituții medicale: spitale, maternități, ambulatori”, a spus Zelenski într-o adresă video adresată joi unui grup de caritate medicală.

În zonele ocupate de forțele ruse, situația a fost catastrofală, a spus el.

„Aceasta echivalează cu o lipsă completă de medicație pentru bolnavii de cancer. Înseamnă dificultăți extreme sau o lipsă totală de insulină pentru diabet. Este imposibil să faci o intervenție chirurgicală. Înseamnă chiar, pur și simplu, o lipsă de antibiotice”.

Într-unul dintre cele mai denunțate acte ale războiului, o maternitate a fost aproape distrusă pe 9 martie în orașul-port asediat Mariupol. Rusia a pretins că au fost organizate imagini ale atacului și a spus că site-ul a fost folosit de grupuri armate ucrainene.

Kremlinul spune că vizează doar locuri militare sau strategice și nu vizează civili. Cotidianul Ucraina raportează victimele civile în urma bombardamentelor și luptelor rusești și acuză Rusia de crime de război. Rusia neagă acuzațiile.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat că 25 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor intense în orașul Kramatorsk, locul unui atentat cu bombă la gară luna trecută în care au murit peste 50 de persoane. El a spus că un total de 32 de clădiri rezidențiale au fost avariate în urma bombardamentelor.

Arma secreta care poate invinge Rusia. Ucraina este prima in lume, are 260.000 de angajati
Razboi in Ucraina

Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o „operație specială” de dezarmare a Ucrainei și de a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acuzația fascistă este fără temei și că războiul este un act de agresiune neprovocat. Peste 5 milioane de ucraineni au fugit în străinătate de la începutul invaziei.

Rusia și-a îndreptat cea mai mare putere de foc în estul și sudul Ucrainei, după ce nu a reușit să cucerească capitala Kiev. Noul front are ca scop limitarea accesului Ucrainei la Marea Neagră, vitală pentru exporturile sale de cereale și metale, și legarea teritoriului controlat de ruși din est de Crimeea, confiscat de Moscova în 2014.

În orașul-port Mariupol, aproximativ 200 de civili, alături de luptători ucraineni de rezistență, sunt prinși în subteran în oțelăria Azovstal, cu puțină hrană sau apă.

Fabrica de oțel a fost zguduită de explozii puternice joi, în timp ce forțele ruse luptau pentru controlul ultimului bastion al Ucrainei și Națiunile Unite s-au grăbit să evacueze civili.

Președintele Vladimir Putin a spus că Rusia este pregătită să ofere trecere în siguranță pentru civili, dar a reiterat apelurile ca forțele ucrainene din interior să se dezarmeze. Putin a declarat victoria asupra lui Mariupol pe 21 aprilie și a ordonat forțelor sale să sigileze uzina din epoca sovietică, dar să nu se aventureze în rețeaua de tuneluri subterane.

Apărarea puternică de către Ucraina a Azovstal a subliniat eșecul Rusiei de a cuceri orașele mari într-un război de 10 săptămâni care a unit puterile occidentale în înarmarea Kievului și pedepsirea Moscovei cu sancțiuni. Agățați cu disperare, luptătorii ucraineni au raportat bătălii aprige cu trupele rusești în Azovstal.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...