Ministrul Transporturilor afirmă că navele românești nu au acces pe canalul Bâstroe. Adresele către Ucraina au rămas fără răspuns

Badea Violeta 22.03.2023, 21:18
Ministrul Transporturilor afirmă că navele românești nu au acces pe canalul Bâstroe. Adresele către Ucraina au rămas fără răspuns

Ministrul Transporturilor a anunțat miercuri, pe data de 22 martie, că navele românești nu au acces pe canalul Bâstroe, mai exact pe partea ucraineană a Deltei. Totodată, Sorin Grindeanu a precizat că vecinii noștri vor efectua măsurători în perioada următoare, însă dorința lor e ca la aceste acţiuni să asiste doar doi experţi români.

Ucraina nu dă voie navelor româneşti pe Bâstroe, pentru măsurători

De curând, Ucraina a anunțat că va efectua măsurători pe canalul Bâstroe, însă scandalul este departe de a se încheia. În urmă cu puțin timp, ministrul Transporturilor a anunțat că ucrainenii nu permit accesul navelor noastre pe canalul Bâstroe, cu toate că trei astfel de ambarcaţiuni erau pregătite pentru a efectua măsurători.

„Pentru a nu mai exista interpretări eronate privind situația măsurătorilor solicitate pentru Brațul Chilia și pentru Canalul Bâstroe, fac următoarele precizări: experții Ministerului român al Transporturilor și Infrastructurii au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Brațul Chilia (partea ucraineană, între km 22 și km 116, unde autoritățile de la Kiev ne-au permis accesul).

Măsuratorile au fost efectuate cu nave românești (Donaris 1, Donaris 2 și Donaris 3) și cu experți români. Pe durata acestor măsurători au avut acces la bordul navelor noastre și experți ucraineni, invitați în calitate de observatori. România a solicitat de mai multe ori acordul Ucrainei pentru a continue măsurătorile cu echipaje și nave proprii pe sectorul cuprins între km 11 și km 22 al Brațului Chilia și pe canalul Bâstroe.”, a transmis, pe pagina sa de Facebook, Sorin Grindeanu.

Citește și Ucraina va face măsurătorile pe canalul Bâstroe. Sorin Grindeanu: „Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român”!

canalul Bastroe
canalul Bastroe

Ce au transmis ucrainenii părții române?

În cadrul aceleiași postări, ministrul Transporturilor a precizat că autoritățile ucrainene au transmis părții române că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre, însă doar cu nave și experți ucraineni. Pentru aceste măsurători, ucrainenii s-au arătat dispuși să primească doar doi experți români la bordul navelor lor.

„Până în prezent, partea ucraineană nu a transmis României data la care vor începe măsurătorile și nici momentul în care experții români vor putea urca la bordul navelor ucrainene. Nu au fost transmise părții române nici sectoarele unde ar urma să fie efectuate aceste măsurători”, a mai scris oficialul.

Sorin Grindeanu a mai anunțat faptul că unitățile de resort aflate în coordonarea Ministerului român al Transporturilor au transmis documentele solicitate de partea ucraineană și că din momentul în care experții români vor primi acceptul se vor putea deplasa în maximum două ore la punctul de întâlnire stabilit de partea ucraineană pentru a urca la bordul navelor acestora.

„Ministerul român al Transporturilor se ocupă doar de aspectele tehnice ale acestor măsurători, iar de relațiile cu alte state, inclusiv în ceea ce priveste formalitățile pentru obținerea acordurilor de acces ale experților nostri se ocupă alt minister din România”, a mai adăugat ministrul Transporturilor.

Citește și CTP a izbucnit pe tema canalului Bâstroe. „Eticheta Schengen-Bâstroe se lipește cu scuipat pe fruntea guvernului”!

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...