CTP a izbucnit pe tema canalului Bâstroe. „Eticheta Schengen-Bâstroe se lipește cu scuipat pe fruntea guvernului”

Stan Filon 17.03.2023, 09:25
CTP a izbucnit pe tema canalului Bâstroe. „Eticheta Schengen-Bâstroe se lipește cu scuipat pe fruntea guvernului”

CTP a izbucnit pe tema canalului Bâstroe, mai ales după ce partea ucraineană a întârziat cu aprobarea pentru delegația română care ar fi trebuit să măsoare cât de mult s-a dragat pe canal. Celebrul jurnalist spune că guvernul s-a ales cu etichata Schengen-Bâstroe lipită pe frunte.

CTP a izbucnit pe tema canalului Bâstroe

Premierul Nicolae Ciucă a susținut o conferință de presă în care ne-a anunțat că în ziua în care trebuiau să înceapă măsurătorile pe canalul Bîstroe, Guvernul României nu a primit aprobarea așteptată din partea guvernului de la Kiev. Gazetarul Cristian Tudor Popescu nu s-a mai putut abține și a scris un text în stilul său caracteristic.

„15 martie, ora 18.30. Premierul Ciucă apare pe ecrane, cu zâmbetul îngropat într-o față de priveghi, și ne spune că acordul scris din partea Ucrainei pentru efectuarea măsurătorilor de către partea română pe canalul Bîstroe, care trebuia transmis astăzi, pur și simplu n-a venit”, scrie Cristian Tudor Popescu pe pagina sa de Facebook.

CTP a izbucnit pe tema canalului Bastroe
CTP a izbucnit pe tema canalului Bastroe

„Guvernul ucrainean nu respectă înțelegerea care ar fi fost făcută”

„Navele românești așteaptă pregătite să înceapă treaba. Iar premierul României ne comunică nimic altceva decât că guvernul ucrainean nu respectă înțelegerea care ar fi fost făcută. De parcă ar fi vorba de o învoială pe colț de masă, la o bere”, mai scrie el.

„La o lună de la bomba patriotică aruncată de ministrul PSD Grindeanu: Ucraina draghează ilegal canalul Bîstroe>, bazată pe nimic, dar aducătoare de voturi, situația e cam aceeași. Dacă Ucraina nu-și va da acordul pentru verificări, diplomația română are o mare problemă de prestigiu și credibilitate. Imaginea va fi că după ce Austria își bate joc de România în chestiunea Schengen, și Ucraina face același lucru, că se poate. Eticheta Schengen-Bîstroe se lipește cu scuipat pe fruntea guvernului Ciuca Bătăilor – dacă nu s-a lipit deja…”, mai scrie el în editorial.

„Răspunsul e paradoxal doar la prima vedere: cercetările să nu descopere nimic în neregulă în ce a făcut Ucraina pe canal. Probabilitatea să fie așa este de luat în considerare, mai ales că observațiile experților de la Apele Române arată că nu au apărut variații semnificative ale debitului de apă pe brațele Chilia și Bîstroe, în comparație cu datele din ultimii ani”, mai precizează Cristian Tudor Popescu.

CTP a analizat declarațiile politicienilor români pe tema Bâstroe

„În cazul ăsta, nu ne rămâne decât să inventariem muniția politică electorală trasă de partide la auzul petardei lui Grindeanu”, spune jurnalistul, care a amintit câteva dintre declarațiile liderilor politici din România legate de această problemă.

„Ciolacu: «Canalul Bîstroe este una dintre liniile roșii nu numai ale mele, ci ale României. Delta este sacră». Ciucă: «Există date și informații că s-a dragat mai mult decât 3,5 m, cât era agreat». G. Simion, din barcă, de pe Bîstroe: «Ucraina fură din noroiul nostru românesc. Este un rapt teritorial în toată regula. Guvernul vinde țara». Românosul prim-vice Rareș Bogdan declară că l-ar da afară pe ministrul de externe Aurescu. Înaltul diplomat, la rândul său, nu vrea să pară fraier, așa că răspunde, uluitor, ca un gurnalist de canal, comparându-l pe Bogdan cu pompa de propagandă rusească Sputnik”, mai scrie Cristian Tudor Popescu în editorialul său.

Gazetarul îl citează și pe președintele Iohannis: „Nu cred că în acest moment e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei nu au nevoie să fie certați”, citează Cristian Tudor Popescu, apoi continuă. „Iohannis spune asta pentru că nu-i mai pasă (dacă i-a păsat vreodată) de părerea românilor despre el, ci de niscai proptele pe la Bruxelles, pentru o președinție europeană, ceva…. Până să fie sondat de români, canalul Bîstroe a sondat el politica românească. Rezultatul: până la alegerile din 2024, pescuit de voturi în ape tulburi. Și după”, conchide el.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...