Ministrul rus de Externe, amenințare pentru NATO. „Va fi o ciocnire foarte directă”

Ana Anitoiu 23.03.2022, 15:33
Ministrul rus de Externe, amenințare pentru NATO. „Va fi o ciocnire foarte directă”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a amenințat NATO, în contextul războiului ce are loc în Ucraina. Declarația oficialului a venit după un apel pe care vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski l-a făcut marțea trecută în cadrul unei conferințe de presă.

Declarația vicepremierului Poloniei ce l-a determinat pe Lavrov să amenințe NATO

Mai exact, vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ PiS, a făcut apel marțea trecută la trimiterea unei misiuni internaționale de menținere a păcii în Ucraina. Oficialul l-a însoțit pe prim-ministrul țării, Mateusz Morawiecki, într-o vizită în Kiev, alături de omologii premierului din Cehia și Slovenia.

„Cred că este nevoie de o misiune de pace a NATO sau de o misiune mai amplă stabilită printr-un tratat internaţional, care să se poată apăra şi care să opereze în Ucraina. Aş vrea să mă refer la conştiinţa liderilor europeni, la principiile pe care le proclamă, pentru că Ucraina are nevoie de ajutor”, a spus Jaroslaw Kaczynski, potrivit cabinetului premierului polonez.

La rândul lui, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus sâmbătă că o eventuală misiune de menţinere a păcii în Ucraina va fi hotărâtă prin consens de liderii ţărilor din Alianța Atlanticului de Nord care „vor discuta cu foarte multă atenţie” propunerea făcută de Polonia.

Ministrul rus de Externe, amenintare pentru NATO
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Ce amenințare a făcut ministrul rus de Externe

​De cealaltă parte, ministrul rus de Externe a amenințat NATO, în urma declarației vicepremierului Poloniei. Serghei Lavrov a atras atenția că trimiterea unor forțe de menținere a păcii pe teritoriul Ucrainei ar duce la o ciocnire directă a Alianței Atlanticului de Nord cu Armata Rusiei.

„Colegii noștri polonezi au declarat deja că va avea loc acum un summit NATO, că trebuie trupe de menținere a păcii (în Ucraina, n.r.). Sper că înțeleg ce este în joc. Aceasta va fi o ciocnire foarte directă între forțele armate ruse și cele ale NATO, pe care toată lumea nu numai că a vrut să o evite, dar a spus că în principiu nu ar trebui să aibă loc niciodată”, a spus Serghei Lavrov, miercuri, la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova.

De asemenea, Serghei Lavrov a declarat că prin oferta de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina, Polonia ar dori să-și stabilească un sediu la Liov, oraș aflat în vestul acestei țări, și apoi să rămână acolo. Șeful diplomației ruse a spus că în trecut, conducerea acestui stat a avut astfel de gânduri și „nu numai gânduri”.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-ar fi referit la o teorie a conspirației conform căreia Polonia și Ungaria ar fi plănuit să împartă Ucraina de Vest.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...