Ministrul Nelu Tătaru, anunț de ultimă oră pentru români. Ce măsuri pregătește Guvernul, după ce rata de transmitere a noului virus s-a dublat

Iancu Andreea 03.07.2020, 10:58
Ministrul Nelu Tătaru, anunț de ultimă oră pentru români. Ce măsuri pregătește Guvernul, după ce rata de transmitere a noului virus s-a dublat

Autoritățile române analizează zilnic evoluția cazurilor de coronavirus și astăzi au decis să facă o serie de declarații. Potrivit Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, noile infectări cu COVID-19 din România sunt îngrijorătoare. Astfel, Guvernul pregătește o serie de măsuri, anunțate de către ministru.

Cazurile de coronavirus din România s-au dublat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat în urmă cu câteva momente care este situația în privința pandemiei cauzate de coronavirus la noi în țară. Astfel, oficialul a dezvăluit că numărul este mai mare decât se așteptau autoritățile, fiind deja unele situații în cazul locurilor de la Terapie Intensivă.

Avem un număr crescut de cazuri în ultima săptămână. De asemenea, avem un început de transferuri din Terapiile Intensive din diferite spitale, către alte spitale care au locuri în aceste terapii. Totodată, avem un număr scăzut de locuri în ATI din spitalele din București.

Regulile instituite de autorități îi vizează pe acei pacienți care necesită carantină, izolare la domiciliu. Astfel, Nelu Tătaru precizează că cei asimptomatici vor fi tratați timp de 10 zile în spital, rămânând încă patru în izolare voluntară la domiciliu.

Recomandare de izolare nu este o recomandare strict medicală. În pofida a tot ce se discută, rămâne o regulă de bază. Cei care primesc recomandarea de izolare rămâne, dincolo de decizia Curții, acel articol din Codul Penal. Context în care ne știm asimptomatici, tratați în spital până în a zecea zi, cu recomandarea de izolare la domiciliu, vă rog să aveți în vedere: rămân acele patru zile pe care trebuie să le avem de izolare voluntară la domiciliu.

Pe de altă parte, cifrele îl îngrijorează pe oficial. De asemenea, se constată o nerespectare a măsurilor impuse de lege, atât în cadrul populației, cât și al personalului medical.

Dacă acum trei săptămâni aveam acea rată de transmitere de 0.6, 0.7, acum mergem spre o rată de transmitere de 1.4. Suntem la trei săptămâni de când a început o nouă creștere a numărului de cazuri. Dacă am recomandat respectarea unor reguli, am observat că se respectă din ce în ce mai greu. Am constatat că partea medicală și de populație au tendința de a menține doar parțial aceste restricții.

Ministrul are un nou proiect de lege în plan Foto - Inquam
Ministrul are un nou proiect de lege în plan
Foto – Inquam

Noi măsuri, anunțate în curând

Nelu Tătaru a precizat că este esențial ca pacienții și familia lor să primească informații corecte și complete cu privire la măsurile necesare.

Avem un corp medical care deține controlul, dar interpretarea acestor decizii poate duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical ca fiecare pacient să primească informații legate de carantină, izolare, internare.

Totodată, ministrul a anunțat că va exista un proiect de lege care să facă lumină în privința unor termeni des folosiți în ultima vreme cu privire la izolare, carantină, tratament sau boală transmisibilă.

Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom promova în ședința viitoare a Guvernului. Vrem să clarificăm foarte bine acele recomandări ale Curții foarte atent: boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament și internare. Suntem în măsură să le putem reașeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, pentru a gestiona acest moment. Repet: discutăm profesional la nivel epidemiologic, declara în urmă cu puțin timp ministrul Nelu Tătaru, potrivit antena3.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...