Ministrul Muncii a precizat ce se întâmplă cu majorarea pensiilor: „Am semnat deja contractul cu Banca Mondială”

Ioana Bucur 15.03.2022, 10:01
Ministrul Muncii a precizat ce se întâmplă cu majorarea pensiilor: „Am semnat deja contractul cu Banca Mondială”

În condițiile în care prețurile continuă să crească, iar veniturile multor români nu reușesc să țină pasul, vârstnicii așteaptă răspunsuri de la Guvern. Criticat de președintele PNL, Ministrul Muncii a precizat ce se întâmplă cu majorarea pensiilor. Marius Budăi a anunțat că a fost deja semnat contractul cu Banca Mondială.

„Foarte bine, să vină altcineva să o facă”

Luni, la Senat, președintele PNL a vorbit despre cele 24 de jaloane din PNRR care trebuie îndeplinite până la finalul lunii martie. Dând ca exemplu reforma pensiilor, salarizării și administrației – toate aparținând de Ministerul Muncii – Florin Cîțu a spus că cine nu vrea să facă reforme ar trebui să plece.

„Nu ştiu dacă sunt în întârziere, există un comitet interministerial, eu am atras atenţia că sunt 24 (n.r. – de jaloane), sunt importante şi deja a început lupta asta (..) trebuie să muncim, nu vin gratuit.

Sunt 30 de miliarde de euro, ministerele trebuie să îşi facă treaba, şi ar fi bine ca cine crede că nu vrea să facă o reformă, de exemplu nu vrei să faci reforma pensiilor, pentru că ţi se pare ţie că nu este…foarte bine, să vină altcineva să o facă. Nu vrei să faci reforma salarizării, nu vrei să faci reforma administraţiei, dar nu este corect faţă de români să rămâi, acolo, într-o poziţie, şi (..) apoi să nu faci şi să pierdem aceşti ani. Vom vedea pe 31 martie”, a spus Cîţu.

Întrebat dacă vrea să îi răspundă președintelui PNL, Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că „sunt atât de multe probleme încât eu cred că cetăţenii români nu se aşteaptă să îi răspund eu lui Florin Cîţu şi nici nu o să o fac. Vreau să vă informez că, din punct de vedere al Ministerului Muncii, nu există nicio reformă întârziată”.

Ministrul Muncii a precizat ce se întâmplă cu majorarea pensiilor: „Am semnat deja contractul cu Banca Mondială”
Marius Budăi, Ministrul Muncii

Ministrul Muncii, despre majorarea pensiilor

Ministrul Muncii a precizat și ce se întâmplă cu majorarea pensiilor, afirmând că în PNRR există o prevedere privind creșterea procentului la pilonul 2 de pensii, începând cu anul 2024.

„Este o prevedere din PNRR asumată nu de noi, PSD, de alţii. Ordonanţa este scrisă, prevederea este ca de la 1 ianuarie 2024 să se întâmple. Eu am spus de foarte multe ori că acest PNRR trebuie renegociat.

Spun încă o dată că, mai ales din cauza a ceea ce se întâmplă acum, acest PNRR trebuie, cum vrem noi să spunem, renegociat, ajustat, îmbunătăţit. Eu refuz să îi ţin pe cetăţenii români 50 de ani săraci, cu procent de 9,4 până în 2070, că aşa s-au gândit unii la un moment dat”, a mai spus Budăi.

Despre recalcuarea pensiilor, ministru muncii a spus că aceasta s-ar fi putut face mai repede, dacă nu era asumarea reformei pensiilor în PNRR.

„Nu renunț în a rediscuta și reajusta acest PNRR, mai ales în contextul actual. (…)

Suntem undeva la aproximativ 1,7 milioane de dosare separate, pe perioade contributive, necontributive, sporuri.(…)

În 28 febuarie anul curent am semnat deja contractul cu Banca Mondială și din suma colosală de 4 milioane de euro am reușit să semnăm un contract de asistență pe 1,5 milioane, celalte milioane rămânând la dispozitia statului român”, a declarat Marius Budăi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...