EXCLUSIV

Ministrul Mediului spune că extinde suprafețele protejate în parcurile naționale. Agent Green: „Romsilva a călcat în picioare programul guvernului”

Gabriela del Pupo 12.08.2022, 13:15
Ministrul Mediului spune că extinde suprafețele protejate în parcurile naționale. Agent Green: „Romsilva a călcat în picioare programul guvernului”

Planuri mari pentru parcul Național Domogled de la Valea Cernei care va avea în proporție de 75% la sută o zonă strict protejată unde nu se vor mai putea face intervenții sau exploatări. Este un proiect pilot care naște discuții pentru că, în primul rând, nu știm în cât timp se va aplica și în al doilea rând pentru că ar fi trebuit demarat pentru toate parcurile naționale din țară. Impact.ro a contactat reprezentanții Agent Green care atrag atenția asupra faptului că Romsilva nu a dat dovadă de cooperare și înțelegere pentru aplicarea acestui plan al Guvernului.

Cine a contribuit la discuțiile de concepere a planului de management în zonele cu biodiversitate valoroasă din țara noastră?

Toate cele 13 parcuri ale căror păduri însumează doar 1% din suprafața țării ar trebui strict protejate, potrivit programului de guvernare asumat. Primul derapaj al ministrului a fost când a anunțat recent că primul parc protejat va fi Domogled, iar celelalte 12 parcuri au ieșit din discuție.

Romsilva a realizat un nou amenajament silvic care prevede tăieri abuzive pe majoritatea suprafețelor împădurite din parc, zona strict protejată urmând a fi mai mare pe pajiștile alpine. Noul amenajament, deși neaprobat încă de ministru, poate fi pus în aplicare deoarece legislația permite acest lucru după ce s-au realizat două runde de consultări publice.

La consultările publice din primăvară la care a participat și Agent Green nu s-a ținut cont nici de propunerile organizației, nici de programul de guvernare, nici de anunțul ministrului, nici de directivele UE pentru natură, strategia UE pentru biodiversitate și nici de cerințele UNESCO. O parte din pădurile din Domogled au intrat în patrimoniul mondial UNESCO, restul fiind incluse în zona tampon a patrimoniului unde nu este permisă de asemenea nicio intervenție pentru a garanta buna protecție a nucleelor centrale de făgete multiseculare, conform unui comunicat transmis redacției de Agent Green

„Romsilva a călcat în picioare programul guvernului pentru stricta protecție a Parcurilor Naționale”, mai transmit activiștii.

”Suntem în situația în care Romsilva, care este până la urmă doar un administrator, calcă în picioare Guvernul, Comisia Europeană, UNESCO și voința cetățenilor, ultimul sondaj național arătând că 90% doresc stricta protecție a parcurilor naționale” a spus Gabriel Păun președintele Agent Green.

O fosta baza militara secreta a fost descoperita intr-o padure din Romania

Ministerul Mediului încearcă să pună la aceeași masă pe toată lumea

Ministrul Mediului a reunit ieri toți reprezentanții societății civile indiferent de cauzele pentru care militează. Concluziile sunt îmbucurătoare pentru activiștii care luptă să protejeze natura, rămâne însă ca acestea să fie transpuse și în fapte și la nivel național. Cătălin Turiga ne-a povestit cum au decurs discuțiile din calitatea de participant direct la întâlnirea cu ministrul Barna.

„Am fost noi de la ONG-uri, reprezentanți ai comunităților locale, câțiva proprietari de păduri particulare, ideea de bază a fost ca 75% să intre în protecție strictă, asta e un proiect pilot. Am cerut să se extindă la toate parcurile naționale. Prin programul de guvernare este asumată Strategia UE privind biodiversitatea, 10% din teritoriul țării să fie introdus într-un program de protecție strictă. Măsura aceasta ar trebui să devină prioritate 0. Vorbim aici de parcurile naționale, Rezervația Delta Dunării și Marea Neagră, partea care este pe teritoriu românesc, și la aceste condiții trebuie să ne raliem până în 2030.” precizează reprezentantul Agent Green, Cătălin Turiga.

Tăierile copacilor uscați sau un simplu proces de igienizare ar fi suficient pentru ca cetățenii să nu simtă această lărgire a ariei strict protejate la 75%.

„Asta să se facă prin activitățile tradiționale așa cum prevede legislația. Își luau lemnul de foc uscat și foarte puțin lemn de lucru, pentru construcții rustice. Dacă ne referim la alte utilaje, funiculare, telecabine cu care se coboară lemnul la poalele muntelui, noi nu am fost de acord cu așa ceva. Pledăm pentru intervenții minimale. Parcurile nu ar trebui să mai fie furnizor de lemn pentru alte județe din țară”, mai precizează reprezentantul Agent Green.

Decizia luată de Ministerul Mediului după ce s-a cerut interzicerea tăierii de lemn pe durata stării de urgență. Motivarea hotărârii

Și ministrul face apel ca Romsilva să reevalueze metoda prin care intervine în zonele protejate

Deși recunoaște că unele comunități locale au nevoie de lemn pentru a supraviețui, Tanczos Barna spune că Romsilva trebuie să investească în tehnologie non invazivă. Pe de altă parte reprezentanții ONG-urilor spun că cel mai bine ar fi ca locuitorii din comunitățile de lângă ariile protejate să se administreze singuri.

„Obiectivul nostru, asumat în programul de guvernare, este să creștem suprafețele de protecție la cel puțin 75% din suprafața parcurilor naționale.
Parcul Național Domogled-Valea Cernei (PNDVC) este primul în care am început acest proces. Astăzi, la Băile Herculane, am început consultările privind extinderea zonelor de protecție strictă și integrală cu administrația parcului, reprezentanții structurilor silvice, reprezentanții autorităților locale și cu cei ai organizațiilor neguvernamentale.

În Domogled – Valea Cernei, avem cele mai reprezentative păduri virgine de fag din Europa, aspect confirmat inclusiv de UNESCO. Astăzi suprafața de protecție este la 56%. Pentru a atinge dezideratul de 75%, avem nevoie, pe lângă identificarea noilor suprafețe cu adevărat valoroase din punct de vedere ecologic, care urmează să fie introduse sub protecție, să schimbăm mentalitățile și să îi atragem de partea noastră pe toți factorii interesați.” spune ministerul.

Nici cetățenii nu sunt de ignorat însă, mulți fiind dependenți de lemn de foc.

 „Trebuie să armonizăm obiectivele de protecție a naturii și asigurarea unui trai decent pentru comunitățile locale. Parcurile naționale din România trebuie să ofere oportunități, nu doar limitări pentru locuitorii acestor zone.
După primele consultări am concluzionat că trebuie să regândim silvicultura din parcurile naționale. Avem nevoie de un management silvic diferit față de cel aplicat în pădurile de producție, adaptat nevoilor de conservare dar și a nevoilor comunităților locale.
De asemenea, este obligatoriu ca lemnul de foc pentru comunitățile locale să fie asigurat în continuare și, nu în ultimul rând, Romsilva trebuie să investească în tehnologii de exploatare moderne, non invazive, pentru ca orice lucrare silvică din Parc să aibă un efect minim asupra ecosistemelor.” scrie Tanczos Barna pe pagina lui de socializare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...