Ministrul Mediului nu vrea să pună stop importurilor de deșeuri neutilizabile

Elena Avramescu 20.05.2021, 22:11
Ministrul Mediului nu vrea să pună stop importurilor de deșeuri neutilizabile

Continuă războiul autorităților române cu fimele importatoare de deșeuri neutilizabile. Astăzi a venit și ministrul mediului în persoana ca să vadă situația reală și nu a fost încântat deloc. În portul Constanța este ziua și containerul: Garda de Coastă și inspectorii de mediu au pierdut șirul containerelor deschise din care se scurge o mizerie insuportabilă.

Ministrul Mediului nu vrea să pună stop importurilor de deșeuri neutilizabile

Este un lot masiv de 99 de containere pline cu otravă pentru mediu. Procurorii trag semnale de alarmă, iar Ministrul Mediulului promite sprijin în Parlament pentru o legislație mai dură. Mizeria vine din Germania, Marea britanie, Pakistan și chiar Canada. Pentru ultimile 100 de containere transportul în România a fost organizat de o firmă belgiană. Din fiecare container curg 2o de tone de gunoi infect, iar asta e doar inceputul unui fenomen care pare de nestăvilit.

Marfa ambalată în saci conține tocătură din aparatură electronică, amestecată cu tot felul de materiale neferoase și alte deșeuri, posibil periculoase. Tuburile fluorescente uzate poluează mediul cu mercur. Bateriile uzate conţin mari cantităţi de metale toxice: plumb, nichel, cadmiu, zinc. Iar dintre plastice, policrorura de vinil (PVC) e cea mai toxică pentru mediul inconjurator.

Până acum, în Romania au ajuns gunoaie din Portugalia, Marea Britanie, Germania și din Canada. Exportatorii preferă să trimită deșeurile în România pentru că procesarea unei tone de gunoi costă aici 17 euro, în timp ce în UE ajunge la 5oo de euro.

Ministrul Mediului nu vrea sa puna stop importurilor de deseuri neutilizabile
Ministrul Mediului

Pe fond este o problemă destul de gravă și care tinde să devina foarte gravă. Legislația nu este suficient de bine corelata, instituțiile statului nu sunt corelate, totul pornește de la organizare atât legislativă, cât și administrativă, a spus Teodor Nița, procuror.

În ceea ce privește societatea care primea aceste deșeuri s-a deschis un dosar penal și se fac cercetări. În paralel, lunile trecute am început o colaborare cu garda de coastă. Încercam sa restrângem punctele de frontieră prin care pot intra acele camioane cu deșeuri. Trebuie oprit acest transfer de deșeuri din UE. Mă voi adresa și autorităților din Germania. Încărcarea containerele să se facă corect. Pot fi verificate anumite categorii de bunuri. Unele sunt suspecte din start. Când ai în documente anumite tipuri de materiale refolosibile, second hand, acolo se face verificare minuțioasă. Astept propunerile de modificare a legislatiei; sunt extrem de importante ca să fie legislatia mult mai exactă, mult mai bine gândită și din experiențele pe care se acumulează în asemenea situații să putem beneficia, a spus Tanczos Barna, ministrul mediului.

Importăm gunoi într-o țară sufocata de gunoaie. Cumva ar trebui oprit importul de deșeuri poluante aduse cu vaporul în Portul Constanța. Însă deocamdată autoritățile par depăsite de situația, care odata cu intrarea în spatiul Schangen, atunci când circulatia va fi și mai permisivă, ar putea devemi critică pentru țara noastră.

Ministrul Mediului nu vrea sa puna stop importurilor de deseuri neutilizabile
Ministrul Mediului
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...