De ce o să lipsească Arhiepiscopul Teodosie de la procesiunea religioasă din Constanţa. Un alt ierarh îi va lua locul

Elena Avramescu 20.05.2021, 15:02
De ce o să lipsească Arhiepiscopul Teodosie de la procesiunea religioasă din Constanţa. Un alt ierarh îi va lua locul

Arhiepiscopul Teodosie o să lipsească de la procesiunea religioasă din Constanţa. Începând de azi, 20 mai, se va organiza tradiţionala procesiune religioasă prilejuită de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Însă Arhiepiscopul Teodosie nu va participa, astfel că un alt ierarh îl va înlocui.

Arhiepiscopul Teodosie o să lipsească de la procesiunea religioasă din Constanţa

În cursul zilei de azi, 20 mai, va debuta Sărbătoarea Sfinţilor Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa, Elena, cu procesiune religioasă tradițională pe străzile Constanţei. Încă marele absent o să fie ÎPS Teodosie, iar în locul lui o să participe ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului. Lipsa lui IPS Teodosie de datorează participării la slujba de pomenire a episcopului Pimen al Sucevei, de la moartea căruia se împlineşte un an.

Procesiunea religioasă va debuta începând cu ora 17.00, şi va pleca de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” la biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena I” din Constanţa, urmând următorul traseu: Str. 22 Decembrie – str. Remus Opreanu – str. Marcus Aurelius – str. Aristide Karatzali – Str. Mircea cel Bătrân – Bdul. Mamaia – str. Ţepeş Vodă – Str. Ştefan Mihăileanu până la biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena I” (str. Mihăileanu, nr. 104).

În schimb, vineri, pe 21 mai, de sărbătoarea Sfinţilor Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa, Elena, începând cu ora 8.00, IPS Teodosie o să oficializeze Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena I” din Constanţa.

IPS Teodosie
IPS Teodosie

ÎPS Teodosie nu o să fie sancționat de CNCD după afirmațiile acestuia despre femei

ÎPS Teodosie a declarat că nu este o discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, pentru că asta este condiţia ei, şi că ea ”a început păcatul” și “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. După ce a ajuns pe masa CNCD, declarația care a derankat înreaga țară nu a atras nicio sancțiune. Csaba Asztalos a declarat că îl va chema pe Arhiepiscopul Tomisului să ofere explicații, spunând că instituția nu va sancționa “ceva ce ar putea fi interpretările unei credințe religioase”.

Ceea ce vom analiza noi în această speță și în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declarația, conținutul, scopul – dacă a fost sau nu o intenție de a aduce o atingere demnității anumitor categorii de persoane – și, desigur, calitatea celui care a făcut declarația, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influențează comportamente din societate. Nu punem în discutie în niciun caz interpretări ale Vechiului Testament, Noului Testament sau canoanelor, a spus șeful CNCD, precizând că instituția va cere și un punct de vedere de la Biserica Ortodoxă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...