REACȚIE EXCLUSIVĂ

Ministrul Mediului crede că protestul de la Budapesta este politic. Octavian Berceanu: „Nu poți să spui că e o acțiune politică când te inundă pet-urile alea”

Gabriela del Pupo 27.04.2022, 11:05
Ministrul Mediului crede că protestul de la Budapesta este politic. Octavian Berceanu: „Nu poți să spui că e o acțiune politică când te inundă pet-urile alea”

Ministrul Mediului a venit cu o reacție după ce trei politicieni ai partidului de opoziţie Jobbik din Ungaria au protestat în faţa ambasadei României de la Budapesta cu saci de deşeuri comunale, spunând că râurile din țara noastră transportă deșeuri dincolo de graniță. Tanczos Barna spune că acțiunea a fost una politică. Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu a declarat în exclusivitate pentru impact.ro că situația reală este cea pe care au prezentat-o politicienii din Ungaria.

„Sub luciul apei poluarea este mult mai masivă, cu substanțe, cu materiale fecaloide, aragazuri, frigidere”

Activistul de mediu crede că problema pe care au sesizat-o politicienii din Ungaria este una bine cunoscută de autoritățile din țara noastră. Faptul că nu sunt raportări periodice măcar, face ca gradul de poluare și traseul deșeurilor să nu fie monitorizat sau combătut.

„Primăvara se întâmplă asta, anul trecut a fost dezastru, exact în aceeași perioadă și pet-urile sunt cele pe care le vedem, dar sub luciul apei poluarea este mult mai masivă, cu substanțe, cu materiale fecaloide, aragazuri, frigidere, acestea sunt duse de râuri. Cum ai băgat o cupă de escavator pe fundul apei, este dezastru ce găsim acolo.

Nu există analize permanente sau din când în când care să ne arate nivelul anumitor substanțe poluante în apă. Apele Române nu dau rezultate cu nivelul poluării râurilor din România, mai ales cele care trec de granița României. Acolo putem avea disensiuni diplomatice, cel puțin.” spune Octavian Berceanu.

Activistul de mediu mai crede că soluția găsită de autorități pentru curățarea râurilor este una superficială și inefcientă.

„Noi avem unele dintre cele mai poluate râuri din Europa. (Protestul n.r) nu a avut nici o treabă cu politica. Am avut cazuri în care cei de la Apele Române, de la Hidroelectrica, sus pe Bicaz, spun că s-a curățat râul dacă scad cu 2 metri nivelul apei și rămân pet-urile pe mal, ancorate. Ei așa fac curățarea. Nu poți să spui că e o acțiune politică când te inundă pet-urile alea.” a mai precizat activistul.

Cantitate record de deseuri pe plaja de la Edighiol

„Nu există o cantitate semnificativă de deșeuri transportate din râurile din România către Ungaria”

Tanczos Barna crede însă că protestul a fost organizat din rațiuni politice. Acesta a explicat într-o postare pe Facebook care ar fi fost motivația reală a protestului.

„Protecția mediului trebuie lăsată în afara bătăliilor politice ieftine.
Problema poluării râurilor este o problemă reală care trebuie combătută cu soluții concrete. În ultimii doi ani, atât la nivel diplomatic, cât și la nivelul specialiștilor din România și Ungaria, am lucrat la găsirea acestor soluții pentru a stopa fenomenul poluării râurilor transfrontaliere. Rezultatul: în prezent nu există o cantitate semnificativă de deșeuri transportate din râurile din România către Ungaria.”

Ministrul a prezentat și măsurile pe care le iau autoritățile pentru a combate fenomenul cu care România se confruntă de decenii.
” Ministerul Mediului lucrează în continuare pentru a menține râurile curate. Astfel:
– specialiștii de la Apele Române au dezvoltat o soluție integrată pentru eliminarea deșeurilor plutitoare de pe cursurile de apă din vestul țării. Anul trecut la Tulca a fost pus în funcțiune primul colector de deșeuri, iar anul acesta am inaugurat cel de-al doilea sistem la Oradea, instalat pe cursul Crișului Repede. Alte patru colectoare de deșeuri vor fi instalate anul aceste din totalul de zece astfel de sisteme.
– La propunerea Ministerului Mediului, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede că arderea, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, am clarificat, în lege, definiția abandonării deșeurilor, pentru care amezile se pot ridica la 20.000 de lei pentru persoane fizice și 70.000 de lei pentru persoane juridice.
– Am inițiat campania Curățăm România! pentru că dorim să schimbăm modul în care factorii de decizie și cetățenii se gândesc la gestionarea deșeurilor. În primele săptămâni ale campaniei Apele Române au organizat maim ult de 300 de acțiuni de ecologizare prin care au adunat mai mult de 131 de mii de kilograme de deșeuri de pe cursurile râurilor.
– Lucrăm la implementarea Sistemului de Garanție-Returnare prin care încurajăm ca ambalajele să fie returnate în magazine și să ajungă ulterior la reciclare.” a mai scris Tanczos Barna pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...