Ungaria acuzată de fraudă cu fonduri europene. Ce măsuri ia Comisia Europeană?

Gabriela del Pupo 26.04.2022, 09:57
Ungaria acuzată de fraudă cu fonduri europene. Ce măsuri ia Comisia Europeană?

Măsuri dure pentru Ungaria după ce a refuzat să respecte minime convenții acceptate în Comisia Europeană. Organismul va trimite mâine o scrisoare oficială prin care va informa guvernul de la Budapesta că a demarat procedura pentru statul de drept împotriva Ungariei, transmite publicația maghiară independentă Nepszava.

Trucarea unor licitații, motivul central

Principalele motive sunt derapajele aplicarea principiilor statului de drept, libertatea de exprimare și independența justiției, reclamate de Comisia Europeană încă din urmă cu doi ani, conform g4media.ro.

De asemenea, scrisoarea oficială a Comisiei Europene va indica îngrijorările legate de trucarea unor licitații din fonduri europene, precum și apropiata licitație pentru privatizarea Aeroportului din Budapesta, potrivit publicației citate.

Comisia Europeană îngrijorată de folosirea fondurilor

Fraudarea fondurilor europene este principala îngrijorare a CE. Dacă guvernul Ungariei nu va pune capăt practicilor criticate de Comisia Europeană, Bruxelles-ul va putea suspenda plățile din fonduri europene pentru Budapesta. Pentru suspendarea plăților va fi nevoie de o decizie a Consiliului UE, care să decidă că încălcarea statului de drept duce la încălcarea intereselor financiare ale Uniunii Europene prin furtul de fonduri.

Ungaria este deja într-o situație similară în ceea ce privește fondurile din PNRR, care nu au fost aprobate de UE din aceleași motive.

Motivul pentru care Ursula von der Leyen va lipsi de la discursul lui Macron în Parlamentul European

Ungaria dispusă să plătească în ruble

Activarea mecanismului privind statul de drept a fost deja anunțată de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, într-un discurs din Parlamentul European susținut la începutul lunii aprilie.

„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul legal este foarte clar. Ceea ce sugerează Putin – schimbarea sumei din euro în ruble și apoi plata facturii la gaz – ar fi o încălcare a sancțiunilor. Dacă faci asta, dacă plătești în ruble, încalci sancțiunile, ocolești sancțiunile pe care le-am impus Rusiei”, a spus Ursula von der Leyen.

De asemenea multe dintre discursurile lui Viktor Orban au fost sancționate de Comisia Europeană, iar intențiile liderului de la Budapesta sunt blamate atunci când acesta adresează probleme privind libertăți și drepturi ale minoritățior.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...