Drama Blue Air nu s-a terminat. Peste 50 de turişti români sunt încă blocaţi în Cipru și nu vor beneficia de ajutor pentru revenirea în țară

Elena Avramescu 14.09.2022, 13:43
Drama Blue Air nu s-a terminat. Peste 50 de turişti români sunt încă blocaţi în Cipru și nu vor beneficia de ajutor pentru revenirea în țară

La o săptămână după ce a izbucnit scandalul Blue Air, când s-a anunțat că au fost anulate mai mult zboruri către România, iată că problemele continuă, astfel că 50 de turiști încă se află în încapacitatea de a reveni în țară. Mai precis, turiștii se află în Cipru și au sperat că vor primi ajutor de la consulatului României, însă acest lucru nu se va întâmpla prea curând, iar Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, explică de ce.

Turiștii abandonați de Blue Air în Cipru sunt la capătul răbdării

Dan Mihalache a fost invitat la Forumul de Afaceri România-Cipru, ce a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Asociaţia de Business Cipru-România, iar acolo a fost întrebat ce se va întâmpla cu turiştii aflaţi în Cipru au cerut ajutorul ambasadei în scandalul Blue Air. Răspunsul acestuia a surprins pe toată lumea, spunând că statul nu este dator să-i ajute într-o chestiune privată.

„Am avut un avion de repatriere, au fost peste 90 de cazuri, unii s-au retras, ultima cifră la îmbarcare a fost 89. Şi mai există un număr de peste 50 de solicitări înregistrate în acest moment la secţia consulară.

Dar nu ştim cum vom da curs acestor solicitări, pentru că până la urmă aceste zboruri de repatriere au însemnat o soluţie la o criză pe care, sigur, nu şi-a dorit-o nimeni, dar nu pot continua la nesfârşit”, a declarat Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru.

Ambasadorul României în Cipru este de părere că toți cetățenii romîni care au rămas blocați pe aeroporturile din afara țării sunt nevoiți să apeleze la instrumentele comerciale pe care le au la dispoziţie.

„Este vorba de chestiuni private şi nu este vorba de chestiuni care angajează responsabilitatea statului. Responsabilitatea statului este pentru situaţii de război, crize umanitare, pentru catastrofe, nu neapărat întreruperea zboruri.

Cu alte cuvinte, cred că românii vor trebui, încet-încet, să se descurce singuri, nu neapărat să apeleze la asistenţa statului, pentru lucruri care ţin de chestiuni private: drumuri, vacanţe şi aşa mai departe.

Argumentul «am ajuns în Cipru şi nu am bani cu care să mă întorc» cred că este un pic exagerat în raportul datoriei pe care statul o are faţă de cetăţenii săi”, a mai spus diplomatul român.

Dan Mihalache a ținut să mai menționeze faptul că statul are datorii în privința situaţii de război, catastrofe naturale și crize umanitare, de aceea fiecare persoană, în momentul în care se confruntă cu o situaţie care ţine de un contract privat, cum ar fi un bilet de avion şi, trebuie să se înveţe să se descurce singură.

Guvernul scoate 5 milioane de lei, din fondul de rezervă, pentru repatrierea românilor afectați de scandalul Blue Air
Zboruri Blue Air, anulate

Blue Air a suspendat zborurile până pe 10 octombrie

În urmă cu câteva zile, Blue Air a anunțat oficial că nu va relua zborurile până la data de 10 octombrie, cu toate că anterior transmisese că acestea vor fi reluate după 12 septembrie. Reprezentanții companiei aeriene au venit cu explicații, spunând care este motivul pentru care au prelungit suspendarea călătoriilor.

În plus, reprezentanții companiei aeriene le-au recomandat pasagerilor care au plătit deja bilete pentru zboruri programate până la data de 10 octombrie să nu se mai prezinte la aeroport la datele ce fuseseră stabilite, fiindcă nu vor rezolva nimic.

„Conducerea executivă, Consiliul de Administrație și acționariatul Blue Air au constatat faptul că nivelul vânzărilor de bilete a fost semnificativ afectat, iar sumele care au fost încasate de procesatorii de plăți au fost blocate de către aceștia, astfel încât Societatea nu dispune în acest moment de fondurile necesare plății combustibilului și celorlalte cheltuieli operaționale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie.

Decizia de reluare a zborurilor are în vedere în mod decisiv posibilitatea societății de a rambursa tuturor pasagerilor afectați sumele datorate și de a achita tuturor partenerilor comerciali costurile serviciilor prestate în favoarea companiei.”, a transmis compania.

Reprezentanții Blue Air au transmis că firma a suferit pierderi uriașe de aproximativ 130.000.000 de euro din momentul izbucnirii pandemiei de coronavirus, dar și din cauza interdicțiilor de zbor și a incertitudinii privind numeroasele valuri ale pandemiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...