Ministrul francez al energiei se așteaptă la un consens, până la sfârșitul acestei săptămâni, cu privire la interzicerea petrolului rusesc

Elena Avramescu 05.05.2022, 10:59
Ministrul francez al energiei se așteaptă la un consens, până la sfârșitul acestei săptămâni, cu privire la interzicerea petrolului rusesc

Franța a găzduit săptămâna aceasta o reuniune de urgență a miniștrilor energiei din UE pentru a discuta cum să se ocupe de decizia Moscovei de a opri livrările de gaz către Bulgaria și Polonia pentru că nu a plătit în ruble. UE a propus un embargo treptat al petrolului rusesc, dar rețeaua complexă de distribuție a Europei și provocările în urmărirea țițeiului pot face dificilă implementarea acestuia.

Barbara Pompili vrea să se pună capăt importurilor de petrol rusești

Ministrul francez al Mediului și Energiei, Barbara Pompili, a declarat joi că este încrezătoare că statele membre ale Uniunii Europene vor ajunge la un consens asupra modului de a pune capăt importurilor de petrol rusești până la sfârșitul acestei săptămâni.

„Unele țări sunt mai dependente de petrolul rusesc decât altele și, prin urmare, trebuie să încercăm să găsim soluții pentru a putea accepta aceste sancțiuni. Dar cred că ar trebui să putem face asta”, a declarat aceasta la radio France Info, potrivit Reuters.

Dacă va fi implementat, planul ar intra în vigoare în șase luni pentru țiței și în opt luni pentru motorină și alte produse petroliere. Ar urma interdicțiile de petrol din SUA și Marea Britanie și ar reprezenta un punct de referință pentru cel mai mare bloc comercial din lume, care rămâne dependent de energia rusă pe fondul creșterii victimelor civile în Ucraina.

Cine mai cumpara petrol rusesc. Tari importante au renuntat la importurile din Rusia
Petrol rusesc

Prețul pretrolului crește pe măsură ce UE stabilește interzicerea petrolului rusesc

Prețul petrolului a crescut joi din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, deoarece propunerea Uniunii Europene a stabilit planuri pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo asupra țițeiului în șase luni, compensând îngrijorările legate de slăbirea cererii chineze.

Valorile de referință au crescut cu peste 1 dolari pe baril mai devreme în sesiunea volatilă, după ce au câștigat mai mult de 5 dolari pe baril miercuri.

Propunerea de sancțiuni, care a fost anunțată de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și are nevoie de sprijinul unanim din partea celor 27 de țări UE pentru a intra în vigoare, include eliminarea treptată a livrărilor de țiței rusesc în șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului 2022.

De asemenea, propune interzicerea în termen de o lună a tuturor serviciilor de transport maritim, de brokeraj, de asigurare și de finanțare oferite de companiile din UE pentru transportul petrolului rusesc.

Cu toate acestea, UE se confruntă cu sarcina de a găsi surse alternative într-un moment în care prețurile la energie au crescut. Importă zilnic aproximativ 3,5 milioane de barili de petrol și produse petroliere rusești și depinde, de asemenea, de rezervele de gaze ale Moscovei.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...