Cine mai cumpără petrol rusesc. Țări importante au renunțat la importurile din Rusia

Beatrice Dumitru 02.05.2022, 17:37
Cine mai cumpără petrol rusesc. Țări importante au renunțat la importurile din Rusia

După ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, Occidentul a dictat sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei, iar acum Uniunea Europeană pregătește un embargo asupra petrolului, așa cum au procedat câteva mari puteri ale lumii, dar cele 27 de state membre nu par să cadă de acord asupra acestui lucu. Iată cine mai cumpără petrol din Rusia.

UE vrea să interzică petrolul din Rusia

Blocul comunitar vrea să interzică importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Germania, cea mai mare economie a UE, a declarat că va putea face față unui embargo al UE asupra importurilor de petrol rusești până la sfârșitul acestui an, chiar dacă o oprire ar provoca un deficit.

Australia, Marea Britanie, Canada și Statele Unite au impus interdicții absolute asupra achizițiilor de petrol rusesc, dar cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au reușit să cadă de acord asupra embargoului. Ungaria, de exemplu a declarat că nu susține sancțiunile împotriva Moscovei și că se opune în continuare oricărui embargo al Uniunii Europene asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia.

Cine mai cumpără petrol rusesc. Țări importante au renunțat la importurile din Rusia
Mai multe țări au renunțat la importurile de petrol rusesc.

Multe rafinării din Europa nu mai cumpără petrol rusesc

Cu toate acestea, multe rafinării din Europa au încetat să cumpere țiței rusesc sau au promis că o vor face atunci când le expiră contractele pe termen lung. De asemenea, marile case comerciale globale intenționează să reducă achizițiile rusești de țiței și combustibil începând cu 15 mai. citește mai mult

Drept urmare, exporturile rusești de motorină din portul baltic Primorsk, o sursă cheie de aprovizionare pentru Europa, au fost programate să scadă cu peste 30% în mai. China și India, care au refuzat să condamne acțiunile Rusiei, continuă să cumpere țiței rusesc, notează Reuters.

Cine mai cumpără petrol din Rusia

  • Rafinăria indiană de stat Bharat Petroleum Corp a cumpărat 2 milioane de barili de petrol Ural pentru luna mai.
  • Cel mai mare rafinător de petrol din Grecia se bazează pe țițeiul rusesc pentru aproximativ 15% din aportul său. La începutul acestei luni, compania a asigurat aprovizionare suplimentară din Arabia Saudită.
  • Cel mai important rafinător al Indiei a cumpărat 6 milioane de barili de petrol din 24 februarie și are un contract de furnizare cu Rosneft până la 15 milioane de barili de țiței rusesc în 2022.
  • Cea mai mare rafinărie din Italia, deținută de Litasco SA, cu sediul în Elveția, controlată de Lukoil a fost forțată să aprovizioneze aproape tot necesarul de țițeiul din Rusia, deoarece băncile internaționale nu îi mai oferă credit.
  • Rafinăria Leuna, fără ieșire la mare, din estul Germaniei, deținută de TotalEnergies din Franța este alimentată și cu țiței rusesc de conducta Druzhba.
  • Țițeiul rusesc continuă să reprezinte aproximativ 14% din aportul la cea mai mare rafinărie din Germania, Miro, care este deținută în proporție de 24% de Rosneft.
  • Compania petrolieră maghiară MOL, care operează trei rafinării în Ungaria și Slovacia și Croația, continuă să cumpere țiței rusesc, precum și produse rafinate. Compania a spus că va dura doi până la patru ani și va costa între 500 și 700 de milioane de dolari pentru a înlocui importurile de petrol rusești în cazul unui embargo european complet.
  • Compania de stat chineză Sinopec, cea mai mare rafinărie din Asia, continuă să cumpere țiței rusesc în baza unor contracte pe termen lung semnate anterior, dar se ferește de noi acorduri spot.
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...