Ministrul finlandez al apărării insistă că Suedia şi Finlanda trebuie să adere împreună la NATO: „Este mai bine pentru planificare”

Elena Avramescu 15.02.2023, 14:02
Ministrul finlandez al apărării insistă că Suedia şi Finlanda trebuie să adere împreună la NATO: „Este mai bine pentru planificare”

Ministrul finlandez al apărării Mikko Savola, este de părere că ar fi mai bine pentru toate ţările din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ca Suedia şi Finlanda să adere împreună la alianţă, și nu separat.

Suedia şi Finlanda, șanse mari să adere împreună la NATO

„Este mai bine pentru Finlanda, mai bine pentru Suedia şi de asemenea mai bine pentru NATO ca ambele ţări să devină membre cât mai repede posibil. Este mai bine pentru planificare, noi avem o cooperare foarte strânsă cu Suedia, care este cel mai apropiat partener al nostru”, a subliniat Savola înainte de o întâlnire cu omologii din ţările NATO şi Suedia, la Bruxelles.

În plus, se pare că este nevoie ca cererile Finlandei şi Suediei de aderare la NATO să fie ratificate de toţi actualii membri ai alianţei, însă până acum Turcia şi Ungaria nu au făcut acest lucru.

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan a spus că sunt șanse mari ca Ankara şi-ar putea da acordul ca Finlanda să adere înaintea Suediei la NATO, pe fondul tensiunilor în creştere cu Stockholmul.

Ankara are în plac ca Suedia să adopte o line mai dură împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), fiind considerat o grupare teroristă de către Turcia şi Uniunea Europeană, şi un alt grup pe care îl acuză că s-a aflat în spatele tentativei eşuate de lovitură de stat din 2016.

Suedia este cel mai apropiat aliat al Finlandei în privinţa apărării. În cazul unui conflict cu Rusia, cu care Finlanda are o graniţă de 1.300 de km, NATO ar avea nevoie de teritoriul Suediei pentru a ajuta Finlanda să se apere.

De ce Finlanda si Suedia nu intrasera pana acum in NATO. Cele doua tari aveau motive diferite sa refuze tratatul
De ce Finlanda si Suedia nu intrasera pana acum in NATO. Cele doua tari aveau motive diferite sa refuze tratatul

Antony Blinken, declarații despre aderarea Suediei și Finlandei la Nato

În urmă cu aproximativ două luni, secretarul american de stat Antony Blinken s-a declarat destul de încrezător în privința aderării Suediei şi Finlandei la NATO, chiar dacă Turcia opunea rezistență. Acesta s-a arătat optimist în timpul întâlniri cu omologii săi Pekka Haavisto din Finlanda şi Tobias Billstrom din Suedia.

„Ambele ţări au întreprins acţiuni concrete semnificative pentru a-şi îndeplini angajamentele, inclusiv cele legate de preocupările de securitate din partea aliatului nostru Turcia. Am toate aşteptările ca ambii să devină oficial membri în curând”, a declarat Antony Blinken în cursul zilei de joi, la Washington, la scurt timp după o întâlnire cu omologii săi Pekka Haavisto din Finlanda şi Tobias Billstrom din Suedia.

Turcia este unul dintre cei doi membri NATO care boicotează aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO, iar scuzele pe care le invocă sunt legate de presupusul lor sprijin pentru grupările pe care Ankara le clasifică drept teroriste.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...