Florin Cîțu dă cărțile pe față! Adevărul nebănuit despre creșterea pensiilor. Ce scoate la iveală ministrul Finanțelor

Redacția IMPACT 09.07.2020, 12:12
Florin Cîțu dă cărțile pe față! Adevărul nebănuit despre creșterea pensiilor. Ce scoate la iveală ministrul Finanțelor

Florin Cîțu a vorbit din nou despre situația pensiilor din România și despre posibilitatea reală ca acestea să fie majorate, din toamna acestui an, în contextul presiunilor mari la bugetul de stat.

Pensiile vor crește cu 10%

Ministrul Finanțelor Publice spune că acea majorare prevăzută în legea adoptată în Parlament ar fi reprezentat „ o bombă pentru stabilitatea economică”, înainte chiar de declanșarea epidemiei de COVID-19. Prin urmare, Florin Cîțu a anunțat miercuri seara, la B1TV că pensiile vor crește cu doar 10% în septembrie.

„În primul rând, creşterea pensiilor, aşa cum a fost ea trecută prin Parlament, nu avea nici o sursă de finanţare. Guvernul socialist, aşa cum am prezentat părţi din document anul trecut, în noiembrie, a prezentat o notă în care spunea foarte clar că nu poate să crească pensiile fără să influenţeze, să destabilizeze bugetul şi propunea – e un document pe care îl voi prezenta – reeşalonarea creşterii. Deci toată lumea ştia acest lucru. Nu are nicio legătură cu creşterea economică. Chiar şi dacă am fi avut creştere economică de 4%, tot ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică”, a precizat ministrul Finanțelor Publice, potrivit News.ro.

Florin Cîțu mai transmite că discuțiile despre pensii trebuie să aibă loc cocomitent cu discuțiile despre investiții.

„Nu putem să discutăm despre pensii fără să discutăm despre investiţii sau despre alte cheltuieli, care sunt în buget. Astăzi, în România, avem problema cu această criză care continuă (…)  Da, creştem pensiile, chiar dacă vă spun toate discuţiile pe care le am cu instituţii internaţionale, cu oameni raţionali, cu toţii spun că este greu sau imposibil să facem acest lucru astăzi, când sunt oameni care poate nu îşi găsesc locuri de muncă, şomajul explodează în Europa, economiile sunt la pământ şi totuşi facem acest efort.  În acelaşi timp, mai facem ceva: creştem investiţiile, pentru că este pariul nostru, că dacă vom creşte aceste investiţii vom putea să plătim şi pensii, şi ajutoare sociale ”, a mai declarat ministrul.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea