Ce a declarat Klaus Iohannis despre înghețarea salariilor bugetarilor: „Suntem în plină pandemie, suntem în criză economică”

Andreea Bisinicu / 12.01.2021, 20:31
Ce a declarat Klaus Iohannis despre înghețarea salariilor bugetarilor: „Suntem în plină pandemie, suntem în criză economică”

Ce a declarat Klaus Iohannis despre înghețarea salariilor bugetarilor: „Suntem în plină pandemie, suntem în criză economică”. Ce măsuri va lua președintele României, pe care le-a enunțat marți, 12 ianuarie 2021, în cadrul unei conferințe presă despre salariile bugetarilor, la Palatul Cotroceni.

Ce a declarat Klaus Iohannis despre înghețarea salariilor bugetarilor

Președintele României Klaus Iohannis a vorbit despre salariile celor care lucreză la stat, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc marți, 12 ianuarie 2021, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a spus că va recurge la înghețarea salariilor bugetarilor pentru a ajuta economia României să se redreseze, după perioada nefastă cauzată de pandemia de coronavirus, care a luat mapamondul prin surprindere în martie 2020. Klaus Iohannis susține vehement că trebuie luate anumite măsuri economice, cu speranța ca în anul 2021 românii să se poată bucura de o viață normală, lipsită de griji.

„Măsura înghețării salariilor mi se pare una justă. Suntem în plină pandemie, suntem în criză economică, suntem în faza în care încercăm, prin vaccinare și restricții, să terminăm epidemia la noi. Economia a suferit, s-a contractat, sunt mai puțini bani la buget, nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în 2021, până când ieșim din criză. Nu vorbim de austeritate, nu se taie pensiile și salariile, însă nu putem vorbi de majorări în zona bugetarilor cât e criză. Pot să înțeleg că sunt mulți nemulțumiți, însă lucrurile trebuie văzute așa cum sunt, salariile și pensiile vor putea crește iar când vom ieși din criză”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit realitatea.net.

Restrictiile din pandemie se vor mentine si in perioada urmatoare, in Romania
Restrictiile din pandemie se vor mentine si in perioada urmatoare, in Romania

Starea de alertă se prelungește începând cu 13 ianuarie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune ca starea de alertă din România să se prelungească începând cu 13 ianuarie. Măștile se vor purta, în continuare, obligatoriu pe stradă, în spații publice, fie că vorbim de localuri mici sau centre comerciale, la locul de muncă și în mijloacele de transport. Cât privește organizarea și desfășurarea activității concertelor, spectacolelor precum și a cinematografelor, acestea vor fi permise publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu o singură condiție. Incidența cazurilor la nivelul județului/localității trebuie să fie mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori, cu 30% din capacitate dacă incidența cazurilor este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.

Interdicția de circulație în afara locuinței între orele 23:00 – 05:00 se va menține și ea. Excepția de la regulă o face motivarea deplasării în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau făcută de la distanța. De asemenea, alte motive solide ar fi dacă românii au nevoie să-și procure medicamente, să îngrijească sau însoțească minori, ori asistența persoanelor vârstnice, bolnave ori cu dizabilități.

O altă propunere care îi privește pe agenții economici, fiind nevoiți să își desfășoare activitatea în intervalul orar 05:00 – 21:00. Excepție fac unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu dar și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și mărfuri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI