Ministrul Eugen Teodorovici, anunț despre pensiile speciale: ce înseamnă „taxa de solidaritate” și cine o va plăti

Alexandru Ioanid 15.07.2019, 18:15
Ministrul Eugen Teodorovici, anunț despre pensiile speciale: ce înseamnă „taxa de solidaritate” și cine o va plăti

Ministrul Eugen Teodorovici a anunțat mai multe măsuri de austeritate pe care Guvernul le va lua în perioada următoare. Ele au fost discutate în ședința CEx a PSD și, mai mult ca sigur, vor fi și adoptate la următoarea rectificare bugetară.

Guvernul caută să strângă cureaua și anunță mai multe măsuri de reducere a cheltuielilor statului. Prima dintre ele se referă la pensiile speciale, care ar urma să fie plafonate la suma de 10.000 de lei.

Asta nu înseamnă, însă, că nu vor exista categorii privilegiate de pensionari care vor încasa și peste această sumă. Numai că ce e peste va fi impozitat. Ministrul Eugen Teodorovici s-a ferit să pronunțe cuvântul impozit sau taxare.

A vorbit, nuanțat, despre o taxă de solidaritate.

Ce e taxa de solidaritate și cum se aplică pensiilor speciale

Ministrul Eugen Teodorovici a spus că pensionarii care se bucură și de indemnizații speciale, așa cum sunt, spre exemplu, militarii, procurorii sau judecătorii ar urma să plătească o așa numită taxă de solidaritate.

O variantă agreată în ședința CEx, după cum a precizat ministrul de Finanțe, ar fi stabilirea unui plafon la suma de 10.000 de lei, iar ce depășește acest nivel să fie impozitat. Eugen Teodorovici nu a menționat, însă, valoarea taxării.

„O variantă normală ar fi de a plafona la un nivel stabilit (…) la ce depăşeşte să se aplice o taxă de solidaritate“, a precizat ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici susține că, cel mai probabil, modificările vor fi făcute la următoarea rectificare bugetară, adică cea de la sfârșitul lunii. Actul normativ care urmează să fie adoptat de Guvern va ajunge şi în Parlament, unde se va decide forma finală.

„Partea de pensii speciale este una dintre măsurile pe care Ministerul Finanţelor Publice o va propune într-un pachet de alte măsuri cu privire la modul în care banul public să fie cât mai bine cheltuit, într-un mod cât mai eficient, cheltuit acolo unde produce valoare adăugată în economie.(…) Eu văd oarecum corelată, ca şi moment, discuţia pe acest pachet de măsuri cu partea de rectificare bugetară, pentru a şti foarte clar care dintre aceste măsuri vor fi acceptate la nivel de Coaliţie şi pentru care trebuie să reglementăm în acest sens şi al căror impact va fi luat luat în calcul pentru ce a rămas din an şi pentru anii care urmează. Adică unele se pot lua pe termen scurt, pe termen mediu sau pe termen lung. Dar va fi o discuţie pe întregul pachet de măsuri”
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Urmăriți Impact.ro și pe