Ministrul Educației vorbește despre schimbarea admiterii la liceu: „Vom urmări cu interes dacă e cazul să mai conteze mediile”

Ana Anitoiu 23.05.2022, 15:11
Ministrul Educației vorbește despre schimbarea admiterii la liceu: „Vom urmări cu interes dacă e cazul să mai conteze mediile”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre schimbarea modalității de admitere la liceu. Oficialul a spus că se va urmări cu interes dacă mai este cazul să conteze mediile din gimnaziu și a precizat că opinia lui este că acestea mai degrabă nu ar trebui să fie luate în considerare.

Este posibilă a schimbare majoră în privința admiterii la liceu

În prezent, media generală de absolvire a claselor a cincea – a opta are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere la liceu, iar media pe care elevii o obțin la Evaluarea Națională are o pondere de 80%.

Întrebat dacă media din anii de studiu va conta în continuare și la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, ministrul Educației a spus că atunci când pachetul legislativ referitor la acest lucru va fi în consultare publică, se va urmări cu mare interes acest detaliu. Oficialul a admis că, din punctul său de vedere, ar trebui mai degrabă ca mediile din gimnaziu să nu mai fie luate în calcul.

„În mod evident până acum există un factor subiectiv. În lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță. Dacă și-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem luându-le în calcul la examene din momente importante ale copiilor, nu cred că este corect”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Ministrul Educatiei vorbeste despre schimbarea admiterii la liceu
Sorin Cimpeanu. Foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a precizat că dacă se dovedește că evaluările standardizate au succes, că notele au relevanță, „atâtea câte vor române”, nu exclude posibilitatea ca acestea să fie luate în considerare la admiterea elevilor la liceu.

O altă propunere de eliminare a mediei generale pentru admiterea la liceu, respinsă

O propunere de eliminare a mediei generale ale elevilor de gimnaziu în calculul celei cu care aceștia sunt admiși la liceu a fost făcută anterior. Aceasta a fost luată în calcul de fostul ministru al Educației, Monica Anisie la finalul anului 2019, înainte de criza produsă de pandemia de coronavirus. Însă, prim-ministrul de la acea vreme, Ludovic Orban, a spus că orice schimbare în organizarea examenelor elevilor trebuie să fie făcută la început de ciclu.

O analiză făcută pe baza rezultatelor la Evaluarea Națională a arătat că, în anul 2021, mediile din clasele a cincea – a opta obținute de elevii care au avut medii sub 3 la Evaluarea Națională au fost mai mari față de cele de la examen, potrivit edupedu.ro. De exemplu, un elev din Capitală a avut media 2.95 la Evaluare, dar o medie generală de 9.79 în cei patru ani de gimnaziu.

Urmăriți Impact.ro și pe