Evaluarea Națională 2022. Ministerul Educației a publicat setul 3 al testelor de antrenament

Ana Anitoiu 10.05.2022, 12:17
Evaluarea Națională 2022. Ministerul Educației a publicat setul 3 al testelor de antrenament

Ministerul Educației a publicat setul 3 al testelor de antrenament pentru Evaluarea Națională 2022. Astfel de teste vor fi publicate în fiecare zi de luni, astfel încât elevii de clasa a VIII-a să se poată pregăti pentru probele pe care le vor susține la finalul gimnaziului.

Setul 3 al testelor de antrenament pentru Evaluarea Națională 2022

Primul set al testelor de antrenament pentru Evaluarea Națională 2022 a fost publicat de Ministerul Educației pe 18 aprilie. Cel de-al doilea a fost publicat la data de 2 mai. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că subiectele au fost calibrate pe rezultatele de la simulările probelor.

Pentru cel de-al treilea set al testelor de antrenament pentru Evaluarea Națională 2022, baremele de corectare și notare, cu ajutorul cărora elevii să se poată verifica, vor fi publicate vineri, 13 mai.

La cel de-al treilea test de antrenament, pentru proba la limba și literatura română la Evaluarea Națională 2022, elevilor le-a fost dată, la primul subiect, poezia „Pilotul” de Vasile Alecsandri. Pe baza acesteia, copiii au primit mai multe cerințe, precum să noteze două cuvinte din câmpul lexical al unui termen, să verifice în text corectitudinea unor informații și să identifice două figuri de stil.

Evaluarea Nationala 2022. Setul 3 al testelor de antrenament
Setul 3 al testelor de antrenament pentru Evaluarea Nationala 2022, publicat de Ministerul Educatiei

La subiectul al doilea, copiilor li s-a cerut să scrie un text argumentativ de cel puțin 150 de cuvinte în care să răspundă la întrebarea: „Crezi că studiile sunt importante sau este suficient talentul pentru a avea succes?”. Consultați AICI testul de antrenament pentru Limba și literatura română!

De asemenea, Ministerul Educației a publicat al treilea test de antrenament la Matematică, precum și la Limba și literatura maghiară și la Limba română pentru școlile cu predare în Limba maghiară.

Recomandări de la instituția care face subiectele pentru Evaluarea Națională 2022

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, insituția care va face subiectele pentru Evaluarea Națională 2022, a transmis, în luna martie, o serie de recomandări pentru elevii de clasa a VIII-a care vor susține probele obligatorii la finalul școlii gimnaziale.

Reprezentanții instituției au precizat că la cerințele care nu solicită explicit formularea răspunsului în enunț, elevii de pot răspunde punctual, fără să integreze răspunsul în propoziții. În plus, elevii trebuie să știe că în redactarea textului argumentativ la Limba și literatura română nu este obligatoriu să folosească expresiile „în primul rând”, „în al doilea rând” și „în concluzie”. Accentul va fi pus pe gândirea critică.

„(Elevii trebuie să evite, n.r.) truismele, utilizarea unor idei cu caracter general, folosirea nejustificată a conceptelor de teorie literară, a ideilor teoretice care nu sunt relevante pentru itemul propus, a citatelor și a referințelor irelevante scopului comunicării, utilizarea clișeelor lingvistice și ideatice”, au transmis reprezentanții Centrului într-un document.

Același document arată că pentru compararea unor texte literare la Evaluarea Națională 2022, nu este nevoie ca elevii să memoreze citate. Mai mult, copiii pot alege atât texte din literatura națională, cât și din cea universală.

Urmăriți Impact.ro și pe