Ministrul Educației anunță un nou tip de bursă pentru elevi. „Elevii care se adresează acestui tip de învăţământ să poată continua studiile inclusiv la nivel de facultate”

Ana Anitoiu 09.05.2022, 14:10
Ministrul Educației anunță un nou tip de bursă pentru elevi. „Elevii care se adresează acestui tip de învăţământ să poată continua studiile inclusiv la nivel de facultate”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, luni, un nou tip de bursă pentru elevi. Oficialul a dat explicații la deschiderea primului Forum franco-român al Educaţiei. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Franţei în România, Institutul Francez şi Ministerul Educaţiei.

Un nou tip de bursă pentru elevi, în România

Sorin Cîmpeanu a declarat că există finanțare prin PNRR pentru a fi construite campusuri pentru învăţământul dual. În acestea, alături de posibilitatea de efectuare a stagiilor, elevii vor beneficia şi de condiţii de cazare, masă, activităţi sportive și recreative.

„Este vorba de finanţările disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Avem doar pentru campusurile pentru învăţământ dual 338 de milioane de euro. Este un lucru foarte important. Parteneriatele vor fi formate din universitate, şcoală profesională, liceu profesional, întreprindere şi autoritate locală.

Este vorba despre o oportunitate fără precedent de susţinere a învăţământului dual. Apoi, este vorba despre un capitol extrem de important în România Educată, care se va reflecta în proiectul de lege în aşa fel încât învăţământul profesional să fie avantajat”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educatiei anunta un nou tip de bursa pentru elevi
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Educației a mai declarat că este luată în calcul și acordarea unor burse care să-i motiveze pe elevii din învățământul profesional. Sorin Cîmpeanu a precizat că aceștia vor avea posibilitatea de a-și continua studiile inclusiv la nivel universitar, în cadrul învățământului dual.

Ministrul Educației vrea încă o modificare la BAC

De asemenea, la același eveniment, ministrul Educației a anunțat că ar vrea ca până în anul 2027, absolvenții de liceu să poată susține la examenul de Bacalaureat o probă și la o a doua limbă străină. Sorin Cîmpeanu a făcut această afirmație în contextul în care în România, 2,2 milioane de elevi studiază limba engleză, 1,2 milioane de elevi învață limba franceză, iar aproape 200.000 de elevi, limba germană.

„Este foarte important, alături de competenţele digitale, să susţinem aceste competenţe de comunicare în limbi străine şi aceste lucru se va face exact în acest moment în care lucrăm la pachetul legislativ pentru operaţionalizarea Proiectului România Educată

şi vom vedea în ce măsură putem să introducem aceste competenţe pentru cea de-a doua limbă încă înainte de primul bacalaureat care ar putea să se organizeze începând cu anul 2027 dacă pachetul legislativ va intra în vigoare începând cu septembrie 2023”, a spus ministrul Educaţiei.

Anterior, Sorin Cîmpeanu a declarat că vrea să schimbe tot la Bacalaureat. Ministrul Educației a explicat că își dorește ca „examenul maturității” să fie unul „personalizat”, alcătuit din probe ce să poată demonstra reale competențe ale fiecărui elev în parte. Oficialul ar vrea ca acest examen să fie atât de credibil, încât tinerii să poată, în baza lui, să fie admiși la facultăți fără probe suplimentare sau să fie angajați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...