Ministrul Economiei, mesaj tranșant pentru români: „Nu poţi să scoţi la vânzare un batic pe care vrei să ţi-l pui peste faţă”

Iancu Andreea 25.11.2020, 17:27
Ministrul Economiei, mesaj tranșant pentru români: „Nu poţi să scoţi la vânzare un batic pe care vrei să ţi-l pui peste faţă”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a transmis un mesaj clar pentru români cu privire la masca de protecție. Dată fiind situația epidemiologică, purtarea unei măști de protecție a devenit obligatorie în majoritatea țărilor, inclusiv pe teritoriul României. Totuși, nu toate măștile protejează cu adevărat împotriva unei infectări cu noul coronavirus. Ministrul a făcut câteva clarificări în acest sens.

Virgil Popescu, Ministrul Economiei nu este de acord cu masca din material textil

În cadrul unei conferințe recente de presă, ministrul Virgil Popescu a vorbit despre măștile de protecție. Acesta consideră că măștile realizate din material textil nu protejează cetățenii de Covid-19. De asemenea, oficialul român este de părere că măștile comercializate în România, care nu asigură un nivel de protecție pentru noul coronavirus ar trebui marcate.

Trebuie să ştii ce cumperi. Nu poţi să scoţi la vânzare un batic care vrei să ţi-l pui peste faţă. Nu poţi să îl scoţi la vânzare. El este batic, dar nu e mască. Una e să ai o mască de protecţie, şi una e să ai un batic care ţi-l pui pe faţă. Am observat că şi colegi de ai dumneavoastră poartă, şi mulţi poartă o mască din material textil, a declarat miercuri, la o conferință de presă, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

În ciuda criticilor aduse produselor textile, comercializate drept măști de protecție, ministrul nu aduce argumente solide, ci se bazează exclusiv pe propria opinie. Acesta îi îndeamnă însă pe cetățeni să se aprovizioneze cu măști doar din surse sigure, urmându-i propriul exemplu.

Nu ştiu, că nu am făcut teste, dacă acea mască protejează, ca să vă dau un exemplu, dar nu cred că este o mască de protecţie. În orice caz, mască medicinală nu este. Da, masca mea este conformă, pentru că, de unde au cumpărat-o cei care o furnizează, cumpără cu absolut toate datele din spate, cu absolut toate testele, este acreditată, a adăugat oficialul.

Masca din material textil ar putea să nu ne protejeze în fața noului coronavirus foto - Pexels
Masca din material textil ar putea să nu ne protejeze în fața noului coronavirus
foto – Pexels

Jumătate dintre măștile de protecție comercializate nu ne protejează de coronavirus

Pe de altă parte, ministrul Economiei a menționat că în România sunt produse măști de protecție sub sigla a 16 companii. Acestea respectă în totalitate normele necesare pentru a asigura protecția cetățenilor. Totuși, Virgil Popescu avertizează populația cu privire la acele produse care nu respectă anumite reguli.

De altfel, oficialul român a asigurat că ANPC a realizat mai multe controale, în urma cărora s-au descoperit mai multe nereguli. Mai bine de jumătate dintre măștile vândute în rețelele comerciale nu ofereau protecție pentru noul coronavirus. În aceste cazuri au fost aplicate inclusiv amenzi, în valoare de 18 milioane de lei.

Rețelele de retail și de farmacie nu ar trebui să permită comercializarea produselor care nu protejează, a adăugat Virgil Popescu.

Pe de altă parte, inclusiv ministrul Virgil Popescu a fost testat pozitiv pentru Covid-19. Acesta a anunțat totul pe data de 2 noiembrie, printr-o rețea de socializare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...